Fosta directoare de la Liceului „Dimitrie Bolintineanu” rămâne în arest

Fosta directoare de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, Costica Vărzaru, acuzată de trafic de influenţă privind examenul de bacalaureat, rămâne în arest, a decis, marţi, Curtea de Apel Bucureşti, care i-a respins recursul faţă de măsura preventivă. Hotărârea Curţii de Apel este definitivă.
Iulian Tudor
09 iul. 2013, 15:20
Fosta directoare de la Liceului

Curtea de Apel Bucureşti a dezbătut, marţi, recursul formulat de Costica Vărzaru, fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, la decizia de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Procurorul prezent la şedinţă a arătat că fosta directoare trebuie să rămână în arest pe parcursul anchetei, din cauza pericolului social pe care-l prezintă, potrivit Mediafax. După ce a ascultat declaraţia Costicăi Vărzaru, el a arătat că încadrarea la acest moment pare să fie una blândă în raport de conturul situaţiei faptice ce este relevat de anchetă.

Procurorul a arătat că încadrarea juridică ar putea fi chiar mai gravă decât traficul de influenţă şi că directoarea Vărzaru lasă impresia, după declaraţiile de marţi, că „nici acum nu îşi asumă şi nu conştientizează gravitatea faptelor ei”.

La rândul său, avocatul fostei directoare, George Moloman, le-a arătat judecătorilor că dacă Vărzaru nu ar fi dat declaraţii sincere în faţa anchetatorilor şi în faţa primei instanţei, la acest moment anchetatorii nu ar fi avut, practic, nicio probă împotriva ei.

Avocatul a arătat că Vărzaru poate fi lăsată în libertate, cu obligarea de a nu părăsi localitatea sau ţara, pentru că Tribunalul Bucureşti, care a emis mandatul de arestare preventivă pe numele ei, a înţeles în mod eronat sinceritatea femeii, pe care a întors-o împotriva ei.

Moloman a mai spus că ea nu a încercat niciun moment să influenţeze martorii sau mersul anchetei, astfel că nu sunt reliefate motivele temeinice ale arestării.

Totodată, avocatul le-a precizat judecătorilor că probele dosarului, până la acest moment, nu arată elementele constitutive ale faptei de trafic de influenţă pentru care este cercetată clienta sa.

Vărzaru a declarat că reprezentanta comitetului de părinţi i-a spus că s-au strâns 12.900 de lei, pentru a asigura „un minim protocol” şi pentru a „motiva” comisia de bacalaureat, precizând că i s-a cerut vicepreşedintelui comisiei „să ajute” elevii.

În ultimul cuvânt, fosta directoare a spus că îi pare rău pentru elevii ei şi pentru evenimentele prin care au trecut aceştia în ultima perioadă.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti şi poliţiştii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziţii la Liceul „Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Directoarea Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, Costica Vărzaru, demisă din funcţie în ziua percheziţiilor, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, în 2 iulie, de Tribunalul Bucureşti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a arătat în propunerea de arestare preventivă a Costicăi Vărzaru că, în 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită de către angajaţi ai Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” şi de luare de mită de către membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se susţine la acest liceu.

Potrivit procurorilor, în semestrul al doilea al anului şcolar 2012-2013, Costica Vărzaru a pretins şi primit bani de la elevi care urmau să susţină examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, promiţând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.

Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro de elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost strânse prin intermediul diriginţilor claselor terminale. Anchetatorii au stabilit că printre diriginţii care ar fi strâns de la elevi câte 500 de euro este şi profesorul de religie Leonard Petre.

Banii ajungeau la Costica Vărzaru, care se angajase să „relaţioneze” cu profesorii supraveghetori de la probele scrise ale examenului de bacalaureat. Banii erau daţi fie direct, fie disimulat, puşi în pachete de ţigări, ziare sau reviste, ce erau lăsate pe catedrele supraveghetorilor.

Tribunalul Bucureşti a arătat, în motivarea decizie de arestare, că faptele Costicăi Vărzaru sunt periculoase şi grave pentru că, prin comiterea lor, s-a creat un avantaj pentru elevii care promovează examenul de bacalaureat prin fraudă. Instanţa a precizat că „se creează în rândul liceenilor şi persoanelor care urmează cursurile la fără frecvenţă opinia că pot promova examenul de bacalaureat fără a fi nevoie să înveţe, ci doar contra unei sume de bani”.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi în 1 iulie la Poliţia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba scrisă la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sălile de examen, la unii dintre aceştia fiind găsite fiţuici.

DailyBusiness
Biscuiții Petit Beurre retrași din magazinele Supeco din cauza riscului de intoxicație
Spynews
Mihai Albu a ajuns în fața altarului alături de mireasa lui, Elena. Informații în timp real de la cununia religioasă
Bzi.ro
Avertismentul Cristinei Demetrescu pentru Nicuşor Dan: Luna neagră Lilith îl bântuie!
Fanatik.ro
Cel mai mare castel din lume se află la 5 ore de București. Structura defensivă unică în Europa are o arhitectura spectaculoasă
Capital.ro
Regulă pentru cei care vor permis de conducere. Șoferii trebuie să treacă trei teste medicale
Playtech.ro
Ce nu ai voie să pui pe parbriz. Detaliul pentru care şoferii iau amenzi usturătoare
DailyBusiness
34 de studenți români afectați de interdicția SUA pentru studenții străini a Harvard
Adevarul
Obama a început totul, Trump a continuat. Analiza care dărâmă miturile despre politica externă americană
wowbiz.ro
L-am găsit!! Cine este SPP-istul lui Nicușor Dan, care a rupt inima femeilor pe rețelele de socializare: "Noroc cu domnul Președinte..." | EXCLUSIV
Spynews
Andreea Perju și iubitul ei sărbătoresc doi ani de relație. Fotografie rară cu actrița și partenerul ei de viață / FOTO
Spynews
Noi opțiuni la companiile aeriene low-cost. Locuri în picioare în avion, pentru doar 1€
Evz.ro
Femeia din viața lui Iohannis despre care nu s-a vorbit până acum
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ce se întâmplă în relația dintre Anamaria Prodan și Ronald Gavril
kanald.ro
Se schimbă legea căsătoriilor în România: Ce trebuie să știe cuplurile care se căsătoresc în 2025
Cancan.ro
Piedone, caz de Dosarele X într-un restaurant din Bragadiru. Cum s-a transformat carnea de porc în… pastramă de oaie!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reintroducerea armatei obligatorii chiar de anul viitor. Se dă lege: Trebuie să creştem ritmul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Triunghiul amoros scandalos continuă. Impresara a aflat că milionarul se căsătorește cu amanta
stirilekanald.ro
Cine este șoferul de 28 de ani care a murit în accidentul de pe Centura de Nord a Craiovei. Era patronul unei cunoscute patiserii din oraș
Diana Sosoaca a rabufnit cand a aflat ca George Simion va contesta rezultatul alegerilor la CCR: „Hai sictir, Iuda!”
MediaFlux
Românii care primesc cel puțin 700 de lei de la stat! Banii nu sunt gratis și trebuie munciți
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aeroportul unic în lume. E singurul loc de pe Pământ unde poți ateriza în trei țări deodată