Apa Nova îşi SPIONA angajaţii cu ajutorul unor foşti ofiţeri din SERVICIILE de INFORMAŢII

Apa Nova București avea un serviciu de securitate format din foști lucrători ai serviciilor de informații, prin intermediul căruia se efectuau filaje și interceptări, se arată în referatul DNA cu propunerea de arestare preventivă a lui Costin Berevoianu, a lui Vlad Moisescu și a omului de afaceri Ovidiu Semenescu.

25 sept. 2015, 11:26
Apa Nova îşi SPIONA angajaţii cu ajutorul unor foşti ofiţeri din SERVICIILE de INFORMAŢII

Potrivit sursei citate, prin intermediul acestui serviciu de securitate se dorea evitarea divulgării de către angajații companiei a datelor care să conducă la depistarea activităților ilegale pe care le derulau cei care controlau agentul economic.

Citeşte şi: Interceptări dosar Apa Nova: „A venit DNA-ul peste noi. Au ridicat documente… Nasol rău de tot”

„Deosebit de important este și faptul că la nivelul SC Apa Nova București SA a fost instituit un serviciu de securitate format din foști lucrători ai serviciilor de informații care efectuează filaje și interceptări în interesul persoanelor care controlează agentul economic și care încearcă în acest mod să țină sub control divulgarea de către angajații companiei de date care să conducă la depistarea activităților nelegale derulate.

Tot pentru asigurarea confidențialității activităților ilicite derulate de această companie au fost înființate conturi bancare confidențiale prin intermediul cărora sunt efectuate plăți de către persoane anume desemnate (Bruno Roche și Lalague Laurent)”, spun procurorii DNA Ploiești.

Potrivit documentului citat, probele administrate în cauză de anchetatori au relevat intenția de a fi plăsmuite documente care să fie prezentate drept justificare pentru plățile efectuate și care să confere un caracter de legalitate acestora, în condițiile în care aceste documente nu au existat la momentul descinderii și ridicării de înscrisuri de la sediul SC Apa Nova SA și SC Veolia Apă Servicii SRL de către ofițerii DNA.

„Mai mult, probele au relevat posibilitatea ascunderii unor documente în baza cărora au fost efectuate plăți presupus nelegale”, susțin procurorii.

De asemenea, aceștia arată că în cauză a fost afectat „în mod grav” parteneriatul strategic româno-francez transpus la nivel economic într-o asociere publică privată, iar căpușarea activității Apa Nova a condus la creșterea prețului serviciilor de apă și canalizare plătit de locuitorii municipiului București.

„În speță, a fost afectat în mod grav parteneriatul strategic româno-francez transpus la nivel economic într-o asociere publică privată în cadrul unor societăți comerciale pe acțiuni constituite sub forma unor agenți economici care fac parte din Grupul francez de firme Veolia, respectiv SC Apa Nova București SA, prin căpușarea activității cu diferiți agenți economici prin intermediul cărora s-au scurs sume extrem de importante de bani în mod nelegal. Această situație a avut efect indirect inclusiv creșterea prețului serviciilor de apă și canalizare plătit de locuitorii municipiului București„, se arată în referatul DNA.

Procurorii anticorupție cer arestarea celor trei inculpați din dosar, arătând că activitățile nelegale reținute în sarcina lor s-au derulat pe o perioadă lungă de timp, până în prezent, pericolul pentru ordinea publică fiind „concret și actual”.

Citeşte şi: Percheziţii DNA la Apa Nova Ploieşti. Procurorii au ridicat documente într-un dosar de trafic de influenţă

Totodată, există indicii conform cărora inculpații sunt parte a unui mecanism infracțional complex, având ca obiect comiterea unor infracțiuni de corupție, iar destructurarea acestui mecanism presupune în mod obligatoriu izolarea tuturor persoanelor cu privire la care există probe că au comis infracțiuni de genul celor reținute în această cauză, astfel încât urmărirea penală să se deruleze într-un mod eficient, susține DNA.