Fostul Avocat al Poporului Gheorghe Iancu: Băsescu are dreptate politic, dar nu are dreptate constituțional

Fostul Avocat al Poporului Gheorghe Iancu a comentat afirmația șefului statului ce a spus că Ponta trebuie să meargă la Cotroceni pentru o nouă desemnare ca premier. Gheorghe Iancu a declarat că din punct de vedere politic, șeful statului are dreptate, dar nu are dreptate din perspectiva constituțională.

02 mart. 2014, 13:12
Fostul Avocat al Poporului Gheorghe Iancu: Băsescu are dreptate politic, dar nu are dreptate constituțional

„Președintele Băsescu are dreptate din punct de vedere politic, dar nu are dreptate din punct de vedere constituțional. Dacă USL a fost votat, atunci când USL a dispărut e normal să dispară și el ca premier și are dreptate, dar din punct de vedere politic”, a declarat Gheorghe Iancu, pentru EvZ.

Fostul Avocat al Poporului a făcut referire la articolul 85 din Constituție, alineatul 3, care precizează că „dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru”, Gheorghe Iancu precizând că guvernul nu și-a dat demisia.

Gheorghe Iancu a mai spus că au mai fost și alte astfel de cazuri, referindu-se la guvernarea CDR sau guvernele PNL-PD și PSD-PDL.

Şi profesorul de drept constituțional Ioan Stanomir a afirmat că Ponta nu este obligat să meargă la Cotroceni pentru o desemnare de premier.

„Victor Ponta nu este obligat formal să meargă la Cotroceni pentru o nouă desemnare ca premier. El poate fi obligat sub presiune politică, dar poate să evite acest lucru, atunci când va merge în Parlament pentru a obține un vot de încredere. Dacă îl obține atunci totul este în ordine”, a declarat Stanomir, adăugând că un premier este considerat demis, doar dacă pică în urma unei moțiuni de cenzură.

Traian Băsescu a declarat duminică că nu-l va mai desemna din nou prim-ministru pe Victor Ponta dacă acesta vine la Cotroceni, aşa cum cere legea, pentru desemnarea şefului viitorului Guvern.

Victor Ponta: Noul Executiv va continua cu programul de guvernare al USL. Băsescu este iresponsabil