Fostul colonel de contrainformaţii din Armată, Doru Paraschiv, urmărit penal de DIICOT pentru divulgarea unor informaţii secrete

Procurorii DIICOT au declanșat urmărirea penală pe numele unui fost ofițer al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), care a sustras din instituție numeroase documente privind planuri ale Armatei.

06 feb. 2018, 17:16
Fostul colonel de contrainformaţii din Armată, Doru Paraschiv, urmărit penal de DIICOT pentru divulgarea unor informaţii secrete

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) l-a pus sub acuzare pe fostul colonel de contrainformații în Direcția Generală de Informații a Armatei, Doru Paraschiv, în casa căruia polițiștii au găsit un sac cu documente ce proveneau fie de la armată fie de la structura în care activa.

Doru Paraschiv este același care afirma că Gabriel Oprea și-ar fi ascultat rivalii politici în cadrul unei operațiuni subterane, cu tehnică mobilă de interceptare.

Acesta este urmărit penal pentru fapte de divulgare a unor informații secrete de stat, dar și pentru sustragere sau distrugerea de documente, după ce ancheta în cazul său a trenat ani buni pe rolul Parchetului Tribunalului Militar București, scrie Libertatea.

Citeşte şi: Doru Paraschiv, fost colonel de contrainformaţii: Au fost supravegheate foarte multe persoane fără mandat înaintea alegerilor din 2009

La momentul la care DGIA a obținut date potrivit cărora ofițerul care activa în cadrul structurii a luat informații obținute prin prisma certificatului de acces, șefii structurii au constatat existența unui incident de securitate și au dispus ridicarea dreptului de acces la informații a bărbatului.

Astfel, în ianuarie 2014, colonelul Doru Paraschiv a fost trecut în rezervă, după ce, în anul 2013, i s-a retras dreptul de acces la informații clasificate până la nivel NATO.

În urma acestui demers instituțional, Doru Paraschiv a declanșat o serie de procese de natură civilă și a formulat mai multe plângeri, prin care solicita tragerea la răspundere a superiorilor, dar și reîncadrarea sa pe funcție.

Demersurile sale au fost fără succes, iar la momentul la care acesta a fost evacuat din locuință, polițiștii, chemați de executorul judecătoresc, au găsit un sac de documente.

Dosarul a fost înregistrat la Parchetul Tribunalului Militar în anul 2015, după ce poliția de sector a sesizat existența unor documente clasificate drept Secret sau Secret de Serviciu, în sacii cu bunuri ridicare din locuința lui Paraschiv.
Planuri devoalate

Între documentele găsite la locuința lui Doru Paraschiv se numărau și planuri de înzestrare masivă a Armatei române, elaborate pentru perioada 2010-2015, potrivit unui răspuns oferit se Ministerul Apărării Naționale.

„Documentele care au fost identificate la domiciliul lui Paraschiv Doru se refereau la programe de înzestrare majore pentru Armata României, cu echipamente și sisteme militare, elaborate pentru perioada 2010-2015. Informațiile erau din categoria celor clasificate Secret de Serviciu şi Secret.

La data începerii urmăririi penale, documentele erau în vigoare şi necesitau măsuri protective pe toată durata de clasificare a informaţiilor conţinute de acestea”, atrag atenția oficialii Armatei române.

Surse din mediul informativ atrag atenția că, deși planurile erau pentru perioada 2010-2015, durata lor de implementare, precum și măsurile emergente din aceasta se întind până în anul 2026, iar scurgerea lor a condus la destabilizarea unor măsuri ce trebuiau luare.

Potrivit acelorași surse, Directiva a fost aprobată în Consiliul Suprem de Apărare al Țării și avea un caracter Secret.