Instanța a emis mandatul pentru executarea pedepsei fostului episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, iar acesta a fost transmis Inspectoratului de Poliție Neamț pentru punerea în aplicare. Bârlădeanu, care are domiciliul stabilit la Mănăstirea Văratec, a fost ridicat de polițiști de la locuința sa și dus în arest pentru a-și ispăși pedeapsa, semnalează editorii de la hotnews.ro.
„Bărbatul se află în custodia polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, urmând a fi condus la Penitenciarul Bacău”, au precizat oficialii IPJ Neamț.
Alături de fostul episcop Corneliu Bârlădeanu, a fost condamnat și fostul arhimandrit al Episcopiei Hușilor, Sebastian Jitaru, pentru infracțiuni de natură similară. În cazul său, instanța a dispus o reducere a pedepsei inițiale cu un an, astfel că Jitaru va executa o condamnare de 14 ani și 2 luni de detenție.
Citește și: Elena Udrea scapă de 10 luni de închisoare în dosarul ”Gala Bute”. Decizia nu este însă definitivă
Pe lângă condamnare, instanța a hotărât ca fostul episcop de Huși să aibă interzis dreptul de a ocupa o funcție publică timp de 5 ani după executarea pedepsei. Mai mult, timp de cinci ani de la eliberarea sa, i se va interzice să se apropie de victimele sale sau să comunice cu acestea în vreun fel.
Peste 100 de cazuri de viol au fost atribuite lui Corneliu Bârlădeanu și Sebastian Jitaru. Pe lângă condamnările primite, aceștia au fost obligați de instanță să plătească o despăgubire de 170.000 de euro celor trei victime. Suma va fi achitată în solidar cu Episcopia Hușilor și Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Huși, instituții considerate responsabile civilmente pentru faptele celor doi clerici.
Pe lângă plata daunelor morale, cei doi inculpați și părțile responsabile civilmente au fost obligate să plătească și aproape 100.000 de lei cheltuieli judiciare.
Punerea sub acuzare a fostului episcop de la Huși a venit în urma dezvăluirilor publicate de jurnaliștii de la „Să fie lumină” în urmă cu cinci ani.
Trei preoţi, acuzaţi în cursul anului 2017 că l-au şantajat pe fostul episcop Corneliu Bârlădeanu, au fost condamnaţi de către magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi, la închisoare cu executare, sentinţa fiind una definitivă.
Jitaru Sebastian Cristi, fost preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, a primit o pedeapsă de 3 ani şi şase luni în regim de detenţie, iar Damian Gheorghe, fost preot de caritate la Spitalul Judeţean Vaslui şi Bumbu Răzvan Mihail, fost preot paroh la Parohia Văleni, au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu executare, cei trei primind şi interdicţia de a profesa ca preoţi pe o perioadă de cinci ani, a transmis Agerpres.
Ei au fost reţinuţi pe data de 15 iunie 2017, fiind acuzaţi de şantaj. Ulterior, aceştia au fost plasaţi în arest la domiciliu şi eliberaţi sub control judiciar.
În luna octombrie a anului 2018, cei trei au fost condamnaţi de magistraţii de la Tribunalul Vaslui la închisoare cu suspendare.
De asemenea, instanţa le-a interzis celor trei dreptul de a fi aleşi în funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a fi preoţi. Celor trei le-a fost fixat un termen de supraveghere de trei ani începând cu data rămânerii definitive a hotărârii, inculpaţii fiind, totodată, obligaţi la plata unor amenzi penale şi la efectuarea de muncă neremunerată, în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 zile.
Un scandal a izbucnit în iunie 2017 la Episcopia Huşilor, când Corneliu Bârlădeanu, pe atunci episcop al Huşilor, a reclamat la DNA că este şantajat de trei preoţi care i-ar fi cerut bani sau funcţii pentru a nu face publică o înregistrare în care prelatul ar apărea în timp ce întreţinea raporturi sexuale cu o persoană despre care se crede că era un elev de la Seminarul Teologic Huşi, actualmente preot într-o parohie din judeţul Vaslui.
Episcopia Huşilor a decis ca cei trei preoţi acuzaţi de şantaj să nu mai aibă dreptul de a sluji, până la finalizarea în instanţă a cazului, iar la scurt timp, Mitropolia Moldovei i-a solicitat şi episcopului acuzat că ar fi întreţinut relaţii homosexuale să nu mai slujească Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe bisericeşti.
Fostul episcop al Huşilor, pe numele de mirean Corneliu Onilă, s-a retras din funcţie în luna august a anului 2017 şi se află la Mănăstirea Văratec.
Reporterii „Să fie lumină” au dezvăluit cum se petreceau abuzurile sexuale asupra elevilor de seminar chiar în chiliile prelaților, dar și mărturia unui elev din Huși care acuză că a fost abuzat de preot. În urma dezvăluirilor, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași a decis redeschiderea anchetei penale.
Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și sminteala produsă în acest caz.
„Regretăm profund suferințele cauzate victimelor, precum și sminteala produsă de acest caz greu de imaginat sau de anticipat, precizând, încă o dată, faptul că nicio instituție nu poate fi confundată cu o persoană, indiferent de poziția vremelnică avută și de ceea ce pretindea că reprezintă.”
Reprezentanții Episcopiei Hușilor au amintit că, începând cu luna august 2017, instituția nu a mai avut niciun fel de legătură cu Cornel Onilă și Sebastian Jitaru, de faptele cărora susțin că se delimitează total și au transmis că își cer iertare pentru ‘tot răul’ produs de cei doi.
„Delimitându-ne total de faptele săvârșite de cele două persoane acum condamnate, ne cerem iertare pentru tot răul produs de către acestea, în primul rând victimelor, dar și tuturor celor care, interacționând cu acest caz cutremurător și smintitor, ar fi putut pune la îndoială rolul și locul Bisericii în viața credincioșilor și a societății. În egală măsură, ne manifestăm întreaga compasiune și înțelegere față de persoanele vătămate, suntem deplin solidari cu acestea, conștientizând dramele la care au fost supuse”.
Episcopia Hușilor a anunțat, totodată, că a luat act și de dispoziția instanței prin care, în calitate de parte responsabilă civilmente, a fost obligată la repararea, în solidar, a prejudiciului material cauzat victimelor, subliniind că decizia nu reflectă o culpă morală sau instituțională a eparhiei.
„Subliniem, cu toată claritatea, că această hotărâre nu reflectă o culpă morală sau instituțională a Episcopiei Hușilor, ci este expresia unei norme legale care angajează răspunderea civilă pentru fapta altuia, fără a presupune implicarea, acceptarea sau cunoașterea prealabilă a faptelor săvârșite de cei doi condamnați. Răspunderea civilă este atrasă ca un mecanism automat de compensație, potrivit legii, cu un potențial rol reparator eficient, victimele evitând astfel insolvabilitatea celor doi condamnați.”
„Din acest motiv, Episcopia Hușilor a contestat, la vremea cuvenită, îndeplinirea condițiilor legale privind atragerea răspunderii solidare, ca parte responsabilă civilmente. Gestionând patrimoniul Bisericii, Episcopia Hușilor are responsabilitatea administrării acestuia într-o manieră în care să răspundă cât mai optim și transparent lucrării social-filantropice, pastorale, culturale și edilitare a Eparhiei, în acord cu nevoile credincioșilor, iar nu să suporte prejudiciile create de cei care, în contradicție flagrantă cu menirea lor, au săvârșit abuzuri sexuale”, mai transmit reprezentanții Episcopiei Hușilor.
Aceștia au conchis că vina le aparține în mod exclusiv celor două persoane condamnate, precizând că Episcopia Hușilor are drept de regres împotriva celor doi condamnați și că urmează să analizeze pașii procedurali pentru a uza de acesta.
În urma deciziei pronunșate de Înalta Curte de Casație și Justiție, fostul episcop al Hușilor Corneliu Bârlădeanul, pe numele de mirean Cornel Onilă și fostul arhimandrit Sebastian Jitaru, rămân condamnați definitiv la 8 ani, respectiv 14 ani și două luni de închisoare cu executare după ce au abuzat elevi de la Seminarul Sf. Ioan Gură de Aur din Huși.