Fostul judecător Cristi Dănileţ a devenit cetăţean al Republicii Moldova. Maia Sandu spune că această decizie este în interesul țării sale

Fostul judecător Cristi Dănileț, care a fost exclus din magistratură în urma unei decizii luate de magistrații de la CSM din România, a devenit cetățean al Republicii Moldova. Președinta Maia Sandu a semant decretul pe data de 18 noiembrie și a motivat această decizie ca fiind una în interesul țării sale.

21 nov. 2022, 16:43
Fostul judecător Cristi Dănileţ a devenit cetăţean al Republicii Moldova. Maia Sandu spune că această decizie este în interesul țării sale

Fostul judecător Cristi Dănileț, care a fost exclus din magistratură în urma unei decizii luate de magistrații de la CSM din România, a devenit cetățean al Republicii Moldova. Președinta Maia Sandu a semant decretul prin care îi acordă cetățenia lui Dănileț pe data de 18 noiembrie și a motivat această decizie ca fiind una în interesul țării sale.

Citește și Din ce se întreține Cristi Dănileț, după ce a fost exclus din magistratură. Dezvăluire surprinzătoare

Alături de Cristi Danileț a devenit cetățean al Republicii Moldova și fostului șef al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din România.

Cristi Danileț a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii în perioada ianuarie 2011 – ianuarie 2017, însă magistrații de la CSM din România acesta au decis excluderea acestuia pe motiv că ar fi avut un comportament neadecvat pe rețelele de socializare.

Astfel, secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, în decembrie 2021, să îl excludă din magistratură pe Cristi Danileţ, de la Tribunalul Cluj.

„Azi s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru doua filmulețe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalt curăț o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viața mea privată pentru care nu înțeleg să dau socoteală nimănui.

Abaterea reținută este „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Soluția s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecția Judiciară”, a reacționat Danileț după ce a aflat decizia CSM.

Alături de Danileț și fostului șef al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din România, Daniel-Marius Staicu, a devenit cetățean al Republicii Moldova.

Cristi Dănileț susține că a fost executat politic

Dănileț susține că este victima unor decizii politice, iar pe lista „victimelor” se vor înscrie și alți magistrați.

„Și mai urmează… Am supărat, am deranjat. În urmă cu câțiva ani am fost unul dintre cei care au inițiat protestele din justiție împotriva ciuntirilor din Parlament. Mai mult, în afară de a organiza judecătorii și de a-i convinge să iasă în fața tribunalelor, am făcut parte dintr-o delegație care a plecat la Bruxelles, formată din 30 de judecători și procurori și ne-am întâlnit cu autoritățile europene de cel mai înalt nivel și le-am spus situația din România.

Urmarea a constat în câteva rapoarte critice la adresa Parlamentului, Guvernului și CSM-ului cu privire la acele modificări. Vă aduceți aminte că ele au fost dezbătute în spațiul public și atacate la Curtea Constituțională, cred că s-au dat în total vreo 9 decizii ale CCR despre cum pot fi îndreptate acele propuneri.

Lucrurile astea nu pot fi uitate ușor. Atunci am arătat că Inspecția Judiciară este, practic, condusă de un om pus politic, am arătat că înființarea SIIJ-ului este o prostie juridică și iată că asta s-a și confirmat, pentru că a fost desființată o formă a ei, am arătat atunci că mărirea vechimii necesare pentru a ajunge procuror DNA nu este în regulă, că pensionarea judecătorilor la 20 de ani vechime, cum se intenționa, ne va arunca sistemul în aer și lucrurile astea nu au fost uitate.

Și în justiție, ca și în societatea românească sunt diverse facțiuni, diverse grupuri și eu am fost întotdeauna de partea reformiștilor și a celor care promovează valorile europene. De partea cealaltă sunt, ca să le spunem așa, conservatorii, tradiționalii, cei care sunt deranjați dacă le vorbești de corupția judiciară, de incompetență, de valori europene, de independență. Și s-au găsit căi prin care toți liderii de atunci informați ai protestelor să fie investigați și sancționați”, a mai transmis Danileț.

Citește și Judecătorul Cristi Danileţ, exclus din magistratură pentru a doua oară, ameninţă cu greva foamei