Fostul lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzici, face apel la sentinţa de condamnare pe viaţă

Fostul lider politic al sârbilor din Bosnia Radovan Karadzici a făcut joi apel împotriva hotărârii unei jurisdicţii ONU care i-a înăsprit pedeapsa iniţială, de 40 de ani de închisoare, la o condamnare pe viaţă, după ce acesta a fost găsit vinovat de crime comise în timpul Războiului din Bosnia (1992-1995), relatează AFP.

28 mart. 2019, 18:46
Fostul lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzici, face apel la sentinţa de condamnare pe viaţă

„Preşedintele Radovan Karadzici face apel împotriva sentinţei de închisoare pe viaţă pronunţată împotriva sa” la 20 martie, a declarat avocatul său, Peter Robinson, într-un document făcut public de către Mecanismul pentru Tribunale Penale Internaţionale (MTPI).

Judecătorii MTPI urmează, acum, să decidă  dacă acceptă cererea de revizuire în apel a sentinţei. Hotărârea de la 20 martie cu privire la această pedeapsă se presupunea a fi definitivă. O asemenea revizuire în apel nu este automată, a recunoscut avocatul lui Radovan Karadzici, Peter Robinson, potrivit stiripesurse.ro.

Radovan Karadzici, în vârstă de 73 de ani, a fost condamnat în primă instanţă, în 2015, de către Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, la Haga, la 40 de ani de închsoare, după ce a fost găsit vinovat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război.

Justiţia îl consideră vinovat de persecuţii, crime, violuri, aplicarea unor tratamente inumane sau transferuri forţate în timpul asediului de aproape patru ani a capitalei bosniace Sarajevo, în cursul căruia au fost ucise peste 10.000 de persoane, informează stiripesurse.ro.

Mecanismul pentru Tribunale Penale Internaţionale, care a preluat ştafeta de la TPI după ce acesta a fost închis în 2017, a respins la 20 martie apelul lui Karadzici împotriva condamnării sale la 40 de ani de închisoare şi l-a condamnat la închisoare pe viaţă.

Judecătorii din prima instanţă au ”subestimat extrema gravitate a responsabilităţii lui Karadzici în cele mai grave crime comise” în timpul conflictului din Bosnia, a declarat judecătorul Vagn Joensen, care a subliniat ”amploarea” şi ”cruzimea sistematică” a acestor crime.

În pofida faptului că hotărârile Camerei de Apel a jurisdicţiei ONU sunt, în general, definitive, Karadzici a formulat opt motive de apel împotriva hotărârii pronunţate la 20 martie.


loading...
Partenerii noștri