Fostul premier italian Silvio Berlusconi, internat într-un spital din Milano

Silvio Berlusconi, în vârstă de 85 de ani, a fost internat în spital pentru controale medicale de rutină într-un spital din Milano.

23 ian. 2022, 19:47
Fostul premier italian Silvio Berlusconi, internat într-un spital din Milano

Silvio Berlusconi, în vârstă de 85 de ani, a fost internat în spital pentru controale medicale de rutină într-un spital din Milano, a anunţat agenţia de presă ANSA. Informaţia nu a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al fostului premier.

Informaţia privind spitalizarea lui Silvio Berlusconi vine la o zi după ce acesta a decis să nu candideze la preşedinţie.

Miliardarul italian a făcut campanie în culise de mai multe săptămâni pentru a-i succede actualului preşedinte, Sergio Mattarella, deşi observatorii scenei politice s-au declarat sceptici cu privire la şansele lui Silvio Berlusconi.

Citeşte şi: Un nou decret privind obligativitatea paşaportului verde intră în vigoare de la 1 februarie. Italia modifică lista locurilor unde este necesar

Într-o declaraţie făcută în marja unei întâlniri virtuale cu alţi lideri ai dreptei, Silvio Berlusconi a asigurat că are voturile necesare, dar că, într-un spirit de „responsabilitate naţională”, le-a cerut susţinătorilor săi să-i retragă candidatura.

„Astăzi, Italia are nevoie de unitate”, a spus el, referindu-se la epidemia de coronavirus. „Voi continua să îmi servesc ţara într-un mod diferit”.

Citeşte şi: Italia ia măsuri extreme în faţa recordului de infectări. Impune vaccinarea obligatorie pentru TOATE persoanele de peste 50 de ani

Favorit în cursa prezidenţială este Mario Draghi, actualul prim-ministru, aflat în fruntea unui guvern de unitate naţională şi fost şef al Băncii Centrale Europene.

Silvio Berlusconi, al cărui partid, Forza Italia, participă la guvernare, ar prefera ca Draghi să rămână premier până la alegerile din 2023.

„Consider că este necesar ca guvernul Draghi să îşi finalizeze activitatea până la sfârşitul legislaturii”, a spus el într-un comunicat transmis de purtătorul său de cuvânt. Aceasta i-ar permite să realizeze reforma sistemului fiscal şi judiciar, precum şi a administraţiei, promise în schimbul miliardelor de euro din planul de redresare post-pandemie al Uniunii Europene, a spus el.

Preşedintele Italiei – un rol, în esenţă, ceremonial – exercită o putere considerabilă în cazul unei crize politice, fie că aceasta implică dizolvarea parlamentului, alegerea prim-ministrului sau refuzul acordării mandatului unor coaliţii fragile.

O mie de senatori, deputaţi şi reprezentanţi regionali vor începe luni votul. Pentru alegerea preşedintelui sunt necesare două treimi din voturi în primele trei tururi, apoi majoritatea absolută în tururile următoare.

Din cauza măsurilor de securitate impuse de pandemia de COVID-19, fiecare rundă va dura o zi şi, conform tradiţiei, teoretic nu există candidaţi oficiali.