Fostul premier moldovean Iurie Leancă şi-a lansat noul partid. Critici dure la adresa fostei sale formaţiuni

Fostul premier al Republicii Moldova, Iurie Leancă, care a părăsit în februarie Partidul Liberal Democrat (PLDM) după ce nu a reușit să obțină în parlament voturile necesare pentru un nou mandat în fruntea guvernului, și-a prezentat luni noul proiect politic - Partidul Popular European din Moldova, informează mass-media de la Chișinău.

23 mart. 2015, 12:05
Fostul premier moldovean Iurie Leancă şi-a lansat noul partid. Critici dure la adresa fostei sale formaţiuni

În discursul rostit cu această ocazie, Iurie Leancă și-a motivat decizia de a lansa acest proiect prin faptul că ‘pe segmentul proeuropean de centru-dreapta s-a creat un vid’ în urma formării coaliției minoritare de guvernare, cu susținerea Partidului Comuniștilor (PCRM), informează Agerpres.

Iurie Leancă a lansat totodată critici dure la adresa fostei sale formațiuni, pe care a acuzat-o că a ‘trădat’ interesele propriilor alegători și că s-a îndepărtat ‘ireversibil’ de valorile care au stat la baza fondării ei. Acest lucru, a afirmat Iurie Leancă, nu doar că a dezamăgit electoratul, dar a afectat imaginea Chișinăului pe plan extern, astfel că în prezent oficialii europeni nu mai vorbesc despre perspectivele europene ale Republicii Moldova.

Citeşte şi Nicolae Timofti le va interzice deputaţilor ruşi să intre în Republica Moldova. Se admite o singură excepţie

Din noua construcție politică, pe lângă fostul vicepremier pentru reintegrare Eugen Carpov și foștii miniștri adjuncți de externe Iulian Groza și Valeriu Chiveri, mai fac parte, între alții, analistul politic Oazu Nantoi, fost membru al Partidului Democrat, fostul ministru al tineretului și sportului Octavian Țâcu, directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă Victor Chirilă, fostul ministru al culturii Ghenadie Ciobanu, fostul director al Biroului pentru Relații cu Diaspora, Victor Lutenco.

Potrivit lui Iurie Leancă, proiectul său politic va fi susținut și de alți membri ai PLDM, inclusiv de actuali deputați.

Iurie Leancă a deținut funcția de premier al Republicii Moldova în perioada 30 mai 2013 — 18 februarie 2015. Anterior el a fost ministru de externe în timpul celor două guverne conduse de liderul PLDM, Vlad Filat. Iurie Leancă a fost și prim-vicepreședinte al PLDM. La sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, Leancă a fost desemnat drept candidat la funcția de premier, însă el nu a reușit să obțină votul de încredere al parlamentului. Ulterior, legislativul de la Chișinău l-a confirmat în funcția de premier pe Chiril Gaburici, un om de afaceri considerat a fi un apropiat al lui Vladimir Voronin, liderul comuniștilor.