Fostul preşedinte argentinian Carlos Menem a murit

Carlos Menem a făcut obiectul unei anchete judiciare în mai multe afaceri de corupţie, dar nu a fost niciodată condamnat.

14 feb. 2021, 23:25
Fostul preşedinte argentinian Carlos Menem a murit

Fostul preşedinte argentinian Carlos Menem, care s-a aflat la putere în perioada 1989-1999, a murit duminică într-o clinică din Buenos Aires, la vârsta de 90 de ani, au relatat agenţia naţională de presă Telam şi alte media, preluate de AFP.

„În timpul dictaturii (1976-1983), a fost persecutat şi închis”, a subliniat actualul preşedinte al Argentinei, Alberto Fernandez, într-o postare pe Twitter, transmiţând condoleanţe familiei.

Senator din 2005, Carlos Menem a fost spitalizat de mai multe ori în ultimele luni. La 29 decembrie, el nu a putut participa la votul din Senat asupra legii privind avortul, din cauza spitalizării.

Originar din provincia La Rioja (nord-vest), Carlos Menem a condus Argentina timp de zece ani, din 1989 până în 1999, şi a dus o politică neoliberală.

În respectiva perioadă, el a instaurat „convertabilitatea”, fixând rata de schimb peso-dolar la paritate. Moneda naţională a suferit o devalorizare puternică în timpul crizei economice istorice care a urmat.

Trupele argentiniene au participat la războiul din 1991 împotriva Irakului şi s-au alăturat ONU în misiunile din Haiti şi din fosta Iugoslavie.

Menem a reînnoit, de asemenea, relaţiile cu Marea Britanie, întrerupte după invazia argentiniană din 1982 a insulelor Falkland aflate în proprietatea britanică. Invazia s-a încheiat cu înfrângerea Argentinei într-un război de 74 de zile.

Fostul preşedinte a avut trei copii proveniţi din două căsătorii, prima cu Zulema Yoma, iar a doua cu o fostă Miss Univers chiliană, Cecilia Bolocco.

Menem s-a bucurat de compania vedetelor, găzduindu-i pe Rolling Stones şi pe Madonna în Buenos Aires şi a reacţionat memorabil la criticile primite după ce a primit un Ferrari roşu cadou de la un om de afaceri italian în 1990. „Este al meu, al meu şi al meu”, a spus Menem, un fan al curselor auto, în faţa camerelor de televiziune. „De ce aş dona-o?”

Mai târziu, el a acceptat fără tragere de inimă să scoată la licitaţie maşina pentru 135.000 de dolari, iar veniturile vor fi direcţionate către bugetul statului.

A făcut obiectul unei anchete judiciare în mai multe afaceri de corupţie, dar nu a fost niciodată condamnat.

Plasat în arest provizoriu la domiciliu în 2001 într-un caz de contrabandă cu arme spre Croaţia şi Ecuador, a fost eliberat câteva săptămâni mai târziu în urma unei decizii a Curţii Supreme de Justiţie şi în cele din urmă a fost achitat din cauza duratei excesive a procedurii judiciare, care s-a întins pe 25 de ani.

INFP: Cutremur cu magnitudine 3.1 în România, seism de 6.4 în Argentina