Fostul primar al oraşului New Orleans, găsit vinovat de corupţie în legătură cu uraganul Katrina

Fostul primar al oraşului New Orleans, Ray Nagin, devenit celebru pentru modul în care a gestionat consecinţele uraganului Katrina, în 2005, a fost găsit vinovat de corupţie şi luare de mită, miercuri, de către un tribunal federal.

13 feb. 2014, 07:55
Fostul primar al oraşului New Orleans, găsit vinovat de corupţie în legătură cu uraganul Katrina

Fostul lider democrat, care a condus oraşul în perioada 2002-2010, a fost condamnat în cadrul unei anchete federale lansate imediat după trecerea, la sfârşitul lui august 2005, a uraganului, care a ucis 1.800 de persoane, a produs pagube în valoare de miliarde de dolari şi în urma căruia oraşul a rămas sub ape în proporţie de 80%, scrie Mediafax.

Procurorii federali au făcut dovada luării de mită, de către adminsitraţia lui Nagin, de la firme, în schimbul unui tratament favorabil în obţinerea unor contracte în cadrul reconstrucţiei oraşului.

Politicianul, a cărui popularitate a scăzut după Katrina, a luat mită cu câteva luni înainte de uragan şi a continuat această practică în anii care au urmat, strângând astfel fonduri ilicite în valoare de aproximativ 500.000 de dolari. Mita a constat atât în numerar, cât şi în călătorii, şi a fost „spălată” prin intermediul afacerii cu granit a familiei Nagin.

„Îmi menţin nevinovăţia”, le-a spus fostul primar jurnaliştilor, la ieşirea de la tribunal. Avocatul său, Robert Jenkins, a anunţat că va face apel.