Fostul procuror Ionel Tudosan îi trimite pe procurorii DNA înapoi la şcoală: „Nu mai fiți călăi!”

DNA a anunțat că 557 de dosare penale de corupție vor fi închise din cauza deciziilor Curţii Constituţionale (CCR) şi ale Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) privind prescripţia. Anunţul este criticat de fostul procuror DIICOT Ionel Tudosan. Magistratul explică faptul că în cazul dosarelor închise, cei prejudiciați pot solicita continuarea proceselor, pentru recuperarea banilor, pe cale civilă.

31 oct. 2022, 11:05
Fostul procuror Ionel Tudosan îi trimite pe procurorii DNA înapoi la şcoală: „Nu mai fiți călăi!”

Fostul procuror DIICOT Ion Tudosan susține că pagubele produse statului pot fi recuperate în procese civile, chiar și în cazurile în care a intervenit prescripția.

„Pentru că se tot plâng diverse instituții de faptul că în mai multe dosare penale o să se dispună încetarea procesului penal pentru că a intervenit prescripția, conform deciziilor CCR și ICCJ, să concluzionăm:

– se prescrie doar răspunderea penală, respectiv nu se mai aplica o pedeapsă însă acest fapt nu implica și neobligarea inculpaților la plata prejudiciilor cauzate de ei.
Cauza, sub aspectul laturii civile, poate continua fie din oficiu, fie la cererea părții prejudiciate”, a scris fostul procuror DIICOT într-o postare pe Facebook.

Fostul procuror DIICOT Ionel Tudosan susține că DNA şi PÎCCJ încearcă să stârnească o stare de nemulțumire în rândul populației vorbind despre sumele imense cu care a fost prejudiciat statul român în contextul aplicării deciziilor CCR și ICCJ cu privire la prescripție.

„Așadar, lamentările DNA ori PICCJ, când invoca diverse prejudicii, sunt făcute în mod gratuit, pentru a induce o anumită stare de nemulțumire in rândul populației și a atrage oprobriul public asupra CCR și ICCJ, care au pronunțat deciziile respective.

Nici una însă nu vorbește despre termenele foarte lungi in care acele cauze nu au fost soluționate pentru că în acest caz s-ar atrage răspunderea lor, procurori ori judecători.

Și mai este un aspect, neglijat de majoritate, aspect de natura psihologică, de ce-și doresc atât de mult sa se aplice neapărat o pedeapsă penală, să stea omul obligatoriu la pușcărie!!!???

Aceste instituții, mai precis cei care se dedau la astfel de comunicate, am impresia că nici nu-și dau seama care este rostul prescripției , de ce a fost introdusă ea ca o cauza de nepedepsire în legislația penală”, mai scrie Ionel Tudosan.

Fostul procuror Ionel Tudosan susține că autorii comunicatelor nu înțeleg care este rolul prescripției penale și îi trimite la școală.

„Mergeți iarăși la școala băieți, citiți și reveniți după aceea. Sau măcar faceți seminarii si pe această temă că de corupție și fapte asociate acesteia cred că v-ați săturat. Nu mai fiți călăi!”, conchide Tudosan.