Fostul rector al Academiei de Poliţie, în conflict de interese. ANI a sesizat Parchetul

Agenţia Naţională de Integritate a anunţat, vineri, că a sesizat Parchetul Judecătoriei Sector 5 în cazul fostului rector al Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" Bucureşti, Gheorghe Popa, care concomitent cu funcţia de conducere deţinută a făcut parte şi din echipa de implementare a unui proiect derulat de instituţie şi a aprobat mai multe documente, dispunând efectuarea de plăţi către sine, valoarea totală a veniturilor realizate astfel fiind de peste 8.200 de lei.

16 sept. 2016, 09:35

Agenţia Naţională de Integritate a constatat indicii privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese de către fostul rector al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, Gheorghe Popa, în condiţiile în care concomitent cu funcţia de conducere deţinută acesta a făcut parte şi din echipa de implementare a proiectului „Promovarea cercetării ştiinţifice din domeniul criminalisticii în activitatea judiciara”, derulat în cadrul Academiei de Poliţie, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit ANI, Gheorghe Popa a semnat, a aprobat mai multe documente şi a dispus efectuarea de plăţi către sine, valoarea totală a veniturilor realizate astfel fiind de 8.205 de lei.

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul Judecătoriei Sector 5 pentru cercetări în cazul lui Gheorghe Popa, privind infracţiunea de conflict de interese.

Gheorghe Popa s-a aflat la conducerea Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti din anul 2014 şi până în luna martie 2016, când a fost pensionat prin decret prezidenţial.

Gheorghe Popa este urmărit penal de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu, toate în formă continuată, şi delapiare. La data faptelor, Gheorghe Popa era șef adjunct al D.G.I.P.I. (structură operativă a D.I.P.I.)

Potrivit DNA, în cursul anului 2014, Gheorghe Popa, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., și-a însușit suma de 1.500 lei. Totodată, în aceeași perioadă, prin aprobarea a două rapoarte, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ, a schimbat destinația legală a sumei totale de 1.350 lei, alocate instituției pentru cheltuieli operative. Pentru a ascunde delapidarea și deturnarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, înregistrarea în evidențele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare „secret”, a unor înscrisuri care nu conțineau nicio informație a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securității naționale.

CITEŞTE ŞI: Şase foşti şi actuali şefi ai Direcţiei de Informaţii a Ministerului de Interne, acuzaţi de delapidare şi deturnare de fonduri