Sorin Frunzăverde, fostul şef al CJ Caraş-Severin, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare

Curtea de Apel Timișoara a respins, miercuri, apelul formulat de Sorin Frunzăverde împotriva sentinței pronunțate de Tribunalul Caraș-Severin, care l-a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul alegerilor prezidențiale din 2014. Decizia este definitivă.

25 mai 2016, 13:35
Sorin Frunzăverde, fostul şef al CJ Caraş-Severin, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare

Sorin Frunzăverde, fostul președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, a fost acuzat că și-ar fi exercitat ilegal influența, în scopul obținerii mai multor voturi în favoarea candidatului partidului din care făcea parte, PNL, potrivit Agerpres.

CAT respinge ca nefondat apelul declarat de inculpații Ghiorghioni Ionesie și Frunzăverde Sorin împotriva sentinței penale (…) pronunțate de Tribunalul Caraș-Severin în dosar. Admite apelul formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — DNA împotriva aceleiași sentințe„, este decizia Curții de Apel Timișoara.

Surse judiciare din respectiva instanță au declarat că magistrații timișoreni, rejudecând, „pe durata termenului de supraveghere, inculpatul Frunzăverde Sorin va avea obligația să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probațiune sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate, în rest, menține sentința penală apelată„.

La unul dintre termenele precedente de la CAT, avocații lui Frunzăverde au solicitat ca DNA să spună cine a realizat înregistrarea ambientală a clientului lor. Avocatul lui Sorin Frunzăverde, Adrian Fanu Moca, declara la momentul respectiv că „apărarea (…) a solicitat DNA central să răspundă cine a pus suportul tehnic (cine a realizat înregistrarea ambientală a lui Sorin Frunzăverde, într-un local — n.r.) în dosarul de urmărire penală, DNA, SRI sau alte instituții ale statului, și dacă a existat mandat sau nu pentru acea înregistrare„.

Potrivit avocatului lui Frunzăverde, ar fi fost vorba despre o înregistrare ambientală din perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2014, în care acesta le cerea colegilor săi din PNL să-l voteze pe Klaus Iohannis.

Fostul președinte al CJ Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, a fost condamnat de Tribunalul Caraș-Severin, în ianuarie 2016, la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul alegerilor prezidențiale din 2014, în care a fost acuzat că și-ar fi exercitat ilegal influența în scopul obținerii mai multor voturi în favoarea candidatului partidului din care făcea parte, PNL.

În același dosar, fostul vicepreședinte al CJ Caraș-Severin, Ionesie Ghiorghioni, a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire a influenței în vederea obținerii unui folos necuvenit, pentru influențarea declarațiilor și uz de fals.

În iulie 2015, procurorii anticorupţie au decis trimiterea în judecată, sub control judiciar, a preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, vicepreşedinte al PNL.

Frunzăverde a fost acuzat de „săvârşirea infracţiunii de folosire, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, a influenţei ori a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată, în stare de libertate, şi fostul vicepreşedinte al CJ Caraş-Severin Ionesie Ghiorghioni, care este acuzat de „folosire, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, a influenţei ori a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, influenţarea declaraţiilor (trei infracţiuni), fals intelectual şi uz de fals”.

Potrivit procurorilor, în perioada cuprinsă între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale din luna noiembrie 2014, „Sorin Frunzăverde şi-a folosit influenţa pe care o avea în calitatea sa de preşedinte al CJ Caraş-Severin şi de vicepreşedinte al unui partid politic (PNL – n.r.), asupra lui Ionesie Ghiorghioni, vicepreşedinte al CJ şi membru în acelaşi partid politic, pentru obţinerea unor foloase necuvenite, respectiv să obţină, în al doilea tur de scrutin, un număr mai mare de voturi pentru candidatul formaţiunii din care făceau parte şi, implicit, să-şi consolideze poziţia în cadrul acestei formaţiuni politice, dar şi în plan administrativ, prin condiţionarea repartizărilor bugetare de rezultatul votului”.

„Ulterior, în zilele de 12 şi 13 noiembrie 2014, inculpatul Ghiorghioni Ionesie a luat legătura cu nouă primari cărora le-a solicitat, folosindu-se de autoritatea şi influenţa sa de vicepreşedinte al CJ Caraş-Severin, să facă demersuri favorabile în direcţia respectivă. De asemenea, pentru a-i determina să procedeze în acest sens, inculpatul Ghiorghioni Ionesie le-a transmis acestora că, de rezultatul votului, vor depinde alocările bugetare efectuate de Consiliul Judeţean către primării în anii 2015 şi 2016, respectiv până la terminarea mandatului conducerii CJ Caraş Severin”, arata DNA.

De asemenea, în 18 noiembrie 2014, în urma unui accident rutier provocat de autoturismul pe care îl conducea, soldat cu rănirea uşoară a mai multor persoane, Ghiorghioni a determinat trei persoane să facă declaraţii necorespunzătoare adevărului, în sensul că acestea au relatat faptul că maşina implicată în coliziune fusese condusă de către una dintre ele, arăta sursa citată.

„Pentru aceasta, Ghiorghioni Ionesie a uzat de mijloace de corupere, constrângere, precum şi prin folosirea autorităţii şi influenţei sale de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, preşedinte al unui composesorat şi de preşedinte al unei asociaţii de vânătoare. De asemenea, în exercitarea atribuţiilor de serviciu de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Ghiorghioni a emis un act intitulat Împuternicire prin care se atesta în mod neconform realităţii faptul că în data de 18.11.2014, una din cele trei persoane a fost împuternicită să conducă autoturismul respectiv, aparţinând Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Acest act a fost depus ulterior la dosarul de daune al societăţii de asigurare”, conform DNA.

Dosarul a fost judecat de Tribunalul Caraş-Severin.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus, în luna mai 2015, punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, faţă de Sorin Frunzăverde.

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin a fost audiat timp de patru ore, în 15 mai, la Direcţia Naţională Anticorupţie, după ce cu o zi înainte anchetatorii au făcut percheziţii la biroul lui Frunzăverde de la CJ şi la locuinţa acestuia din municipiul Reşiţa.

Percheziţiile au avut loc la doar două zile după ce procurorii DNA au verificat şi biroul vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin Ionesie Gheorghioni, acesta fiind ulterior arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant în timp ce lua mită 20.000 de lei pentru atribuirea unui contract.

Ionesie Ghiorghioni şi-a pierdut funcţia de vicepreşedinte al CJ Caraş-Severin imediat după ce a fost arestat preventiv.

În acel dosar, în noiembrie 2015, Ionesie Ghiorghioni a fost condamnat la şapte ani şi patru luni de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, iar nepotul său, Adrian Cosmin Ghiorghioni, a fost condamnat la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare, decizia nefiind definitivă.

Ionesie Gheorghioni a fost deputat PDL de Caraş-Severin în perioada 2004-2008, iar timp de şase ani a fost vicepreşedinte al CJ Caraş-Severin, fiind unul din apropiaţii preşedintelui instituţiei, Sorin Frunzăverde.

Sorin Frunzăverde a fost unul dintre liderii PD din 1993 până în anul 2012, când a ales să părăsească acest partid pentru a se înscrie în PNL.

Din data de 7 aprilie 2012, Frunzăverde ocupă funcţia de vicepreşedinte al PNL la nivel naţional.

În iunie 2012, Sorin Frunzăverde a fost reales în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin pe care o ocupă şi în prezent.


loading...