Fostul şef DIICOT Daniel Horodniceanu, dialog incredibil cu agentul care l-a oprit în trafic: „Dvs căutaţi hoţii pe câmp. Am să vorbesc cu şeful Poliţiei judeţului Iaşi. Dumneavoastră ştiţi cine sunt?”

Dialogul dintre vicepreşedintele CSM, fostul şef DIICOT Daniel Horodniceanu, şi agentul din cadrul unei secţii de poliţie rurală care l-a oprit în trafic a fost tensionat, dincolo de suprinderea faţă de faptul că poliţistul nu îl cunoaşte, Horodniceanu fiind nemulţumit că acesta îşi arogă atribuţii de poliţist rutier şi că i-a solicitat insistent să prezinte şi poliţa de asigurare, ameninţându-l chiar că îl poate sancţiona pentru lipsa documentelor.

08 mai 2023, 08:55
Fostul şef DIICOT Daniel Horodniceanu, dialog incredibil cu agentul care l-a oprit în trafic: „Dvs căutaţi hoţii pe câmp. Am să vorbesc cu şeful Poliţiei judeţului Iaşi. Dumneavoastră ştiţi cine sunt?”

UPDATE: Inspecţia Judiciară (IJ) s-a sesizat din oficiu în cazul incidentului în care a fost implicat vicepreşedintele CSM Daniel Horodniceanu, care a ameninţat doi agenţi de poliţie după ce aceştia l-au oprit în trafic.

”În urma apariţiei înregistrării video în care domnul procuror Daniel-Constantin Horodniceanu, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost oprit pentru control de către un echipaj de poliţie, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu pentru a se stabili dacă există indiciile săvârşirii vreunei abateri disciplinare şi va efectua verificări pentru a clarifica circumstanţele incidentului şi a evalua comportamentul magistratului în timpul interacţiunii cu echipajul de poliţie”, a transmis IJ.

Imagini în care Horodniceanu, fost şef DIICOT, ameninţă poliţiştii care l-au oprit în trafic pentru că ar fi depăşit fără să semnalizezem au apărut duminică în spaţiul public.
Ulterior, Horodniceanu a susţinut, referindu-se la reacţia sa când a fost oprit în trafic, că s-a aflat într-o ”situaţie provocată” şi că regretă că nu a rezistat provocării, el precizând că a reacţionat într-un mod care nu îl caracterizează.

Daniel Horodniceanu, dialog fabulos după ce a fost oprit în trafic. În momentul în care agentul îşi explică prezenţa în stradă spunând că au existat furturi de animale în ultima perioadă, comentariul lui Horodniceanu este ”Căutaţi hoţii pe câmp. Trebuie să vă învăţ eu să vă faceţi treaba sau ce? Vreţi să vă înveţe Procuratura?”. ”Nu cred că sunteţi dvs în măsură să ne învăţaţi”, i-a replicat agentul. Agentul l-a contrazis pe Horodniceanu şi când acesta l-a ameninţat că va vorbi cu şeful IPJ Iaşi şi i-a reproşat că are o problemă de atitudine şi de uniformă. ”E conformă”, i-a spus el fostului şef DIICOT. ”Din cauza mea, dvs aveţi un 15 la sută la salariu”, i-a spus Daniel Horodniceanu agentului,
Prezentăm integral transcrierea discuţiei dintre Daniel Horodniceanu şi agentul de poliţie:

Horodniceanu: Dvs căutaţi hoţii pe câmp. Trebuie să vă învăţ eu să vă faceţi treaba sau ce? Vreţi să vă înveţe Procuratura? / Poliţist: Nu cred că sunteţi dvs în măsură să ne învăţaţi.

Ilie Năstase, audiat la Poliţie după o plângere depusă de naşul său, Ciprian Marica. Acuzaţiile sunt extrem de grave!

Daniel Horodniceanu: De ce m-aţi oprit?
Poliţist: Pentru că ne-aţi depăşit…
DH: Şi n-am voie să vă depăşesc sau cum…
P: Este limită de 50. Noi circulam deja cu 70 la oră.
DH: Aveţi radar?
P: Mă lăsaţi să termin? Cine sunteţi?
DH: Sunt procuror şef Horodniceanu de la Crimă Organizată, nu mă cunoaşteţi?
P: Nu.
DH: Dar de ce nu mă cunoaşteţi oare? De unde sunteţi dvs, de la Vaslui sau de la Iaşi?
P: Agent David din cadrul Secţiei 1 Poliţie Rurală.
DH: Iaşi?
P: Da. Vă rog să îmi daţi documentele, cartea dvs de identitate, permisul de conducere, cerificatul de înmatriculare al maşinii şi poliţa de asigurare dacă o aveţi în format fizic.
DH: O aveţi dvs în format electronic. O să vă dau legitimaţia mea de procuror. Şi vă întreb încă o dată de ce m-aţi oprit.
P: În primul rând, cum v-am spus şi anterior, ne-aţi depăşit fără a efectua semnalul regulamentar. V-am văzut în oglindă.
DH: Terminaţi-o cu prostiile, dvs nu ştiţi cu cine vorbiţi. Bine…
P: Cartea de identitate, permisul de conducere vă rog, certificatul de înmatriculare al maşinii şi poliţa de asigurare.
DH: Vă rog să mai spuneţi o dată cum vă numiţi.
P: Agent David din cadrul Secţiei 1 Poliţie Rurală.
DH: În regulă. Poftiţi permisul. Alte chestiuni?
P: Certificatul de înmatriculare al maşinii şi poliţa de asigurare.
DH: Poliţa o s-o căutaţi pe net.
P: Dvs aveţi posibilitatea de a o prezenta fizic sau în format electronic. Nu este obligaţia noastră ca poliţişti să căutăm poliţa de asigurare.
DH. Aveţi posibilitatea să o găsiţi oricând pe internet.
P. Dar nu e în atribuţiile mele să o caut. Obligaţia dvs. este să mi-o prezentaţi.
DH. Dacă nu o am, ce faceţi?
P: Vă pot sancţiona la lipsă documente.
DH: Sancţionaţi-mă. Şi după aia o să mergeţi să o căutaţi şi o să vedeţi că e aici…. Măi dar suntem foarte scrupuloşi, la datorie, văd că.
P. Ne facem treaba
DH. Dar ce faceţi dvs la ora asta, faceţi patrulă pe strada principală dintr-un sat?
P: Nu domnule. Dacă vreţi să vă spunem…
DH. Vreau să îmi spuneţi, da… O să vorbesc cu şeful IPJ-ului.
P: În ultimele două săptămâni au fost mai bine de şase cazuri de furturi de animale în zonă.
DH: Pe strada principală?
P. Că suntem prezenţi în stradă nu-i un lucru bun?
DH. Dvs căutaţi hoţii pe câmp. Trebuie să vă învăţ eu să vă faceţi treaba sau ce? Vreţi să vă înveţe Procuratura?
P: Nu cred că sunteţi dvs în măsură să ne învăţaţi.
DH. Sunt în mare măsură. Sunt procuror de 25 de ani, dumneata de când eşti poliţist?
P: De 15 ani.
DH. Eu de 25, am văzut tot felul de poliţişti.
P. Deci asigurarea o aveţi în format fizic sau virtual?
DH. Nu ştiu dacă o am, căutaţi-o dvs
P: Dvs aveţi obligaţia de a mi-o prezenta.
DH. Da o puteţi căuta, nu?
P: O putem căuta, dar în atribuţiile mele nu e vorba de vrut, e vorba de atribuţii
DH. Verificaţi-mi documentele!

Klaus Iohannis, mesaj pentru magistraţi: „Luaţi atitudine când independenţa e pusă în pericol prin încercări de imixtiuni politice”. Cine sunt noii şefi ai CSM

Poliţist: Noi v-am oprit pur şi simplu pentru a vă atrage atenţia. Nu vă sancţionăm, dar atitudinea cu care dvs. aţi început conversaţia…
Horodniceanu;  Faceţi ce doriţi dvs. Oricum mă duc mâine să mă văd cu Gîtlan (Costel Gîtlan , şeful IPJ Iaşi – n.r.). Nu se poate aşa ceva. Deci dvs… E o problemă de atitudine şi de uniformă.

P: Aţi găsit cumva poliţa de asigurare?
DH: Căutăm, nu v-am spus că avem timp toată noaptea?
P: Ideea e că noi am căutat-o şi am văzut că e valabilă.
DH: A, da? Păi da şi ce mai vreţi acuma?
P: Da, dar atitudinea cu care aţi venit la noi…
DH: Domnu meu, sunt procuror de 25 de ani, v-am mai spus de 50 de ori treaba asta.
P: Eu înţeleg şi respect faptul ăsta…
DH: Nu respectaţi nimic.
P: Eu înţeleg.
DH. Dvs m-aţi oprit pentru am avut tupeul să vă depăşesc.
P: Nu.
DH. Ba da, exact asta a fost. Dvs faceţi cu mine chestii de genul ăsta? Iar dvs, dacă credeţi că sunteţi poliţist de circulaţie, ceea ce eu nu cred, înseamnă că ori aţi lucrat numai la ordine publică şi nu aţi lucrat cu Procuratura niciodată, ori sunteţi angajat de vreo şase luni, venit din civilie. În rest nu văd cum să aveţi tupeul ăsta cu un procuror care a condus structura de Crimă Organizată a ţării ăsteia.
P: Nu are importanţă.
DH. Ba are foarte mare importanţă.
P: Puteţi să fiţi şi preşedinte. Dacă noi considerăm…
DH. Dvs nu consideraţi nimic, dvs aplicaţi legea. Aveţi radar pe maşină?
P: Noi ne deplasam, 70 la oră aveam noi… Facem abstracţie de la limita de viteză. Eu uitându-mă în oglindă, dvs circulaţi la o distanţă rezonabilă. Când aţi intrat în depăşire, nu aţi efectuat semnalul. Ăsta e unul din motivele pentru care am putea să începem… Noi nu căutăm genul ăsta de lucruri. Noi v-am oprit pur şi simplu pentru a vă atrage atenţia. Nu vă sancţionăm, dar atitudinea cu care dvs. aţi început conversaţia…
DH: Faceţi ce doriţi dvs. Oricum mă duc mâine să mă văd cu Gîtlan (Costel Gîtlan , şeful IPJ Iaşi – n.r.). Nu se poate aşa ceva. Deci dvs… E o problemă de atitudine şi de uniformă.
P: E conformă…
DH. Cumva… Cu bluza asta de…, nu-mi dau seama. Eu sunt în măsură să fac orice. Din cauza mea, dvs aveţi un 15 la sută la salariu, în favoarea dvs. Eu am vorbit cu ministrul Oprea în 2016 şi dvs aţi luat 15 la sută, dacă eraţi poliţist, dar nu cred.
P: Datorită dvs, nu din cauza dvs.
DH. Datorită, da. Şi în cazul dvs din cauza mea. În cazul celorlalţi poliţişti care sunt respectuoşi, care ştiu să vorbească cu oamenii şi mai ales cu procurorii, în cazul ălora da.
P: Referitor la motivul opririi, v-am spus care a fost motivul.
DH: Foarte bine, faceţi un proces verbal şi scrieţi lucrurile astea. Eu aştept.
P: Eu nu o să vă sancţionez în seara asta. V-am spus că v-am oprit pentru o avertizare. Ceea ce ne-a deranjat pe noi a fost atitudinea dvs.
DH. Am fost sută la sută convins că dacă vă depăşesc mă opriţi. Ăsta a fost şi motivul distracţiei mele. Vă cunosc. Ştiu poliţia şi mai ales poliţia asta care vine din spate aşa.
P: Domnule Horodniceanu, dacă puneaţi şi un semnal…
DH. Ştiţi ce mă miră, spuneţi că nu mă cunoaşteţi. Pe mine mă cunoaşte toată poliţia din judeţ.
P. Nu are importanţă treaba asta.
DH. Are foarte mare importanţă. Încercaţi să vorbiţi aşa cu infractorii, nu cu procurorii. Eu nu sunt infractor, sunt procuror. Dvs faceţi patrulă pe stradă… Dacă aş fi şeful Poliţiei v-aş întreba dar dumneata pe ce străzi mergeţi ca să cauţi hoţii de animale.
P: V-am adus la cunoştinţă motivul pentru care v-am oprit? V-am adus o avertizare verbală cu privire la faptul că dvs aţi depăşit fără a efectua semnalul luminos?
DH: Asta spuneţi dvs, eu spun că nu e adevărat.
P: Eu v-am oprit, din constatările unui poliţist rutier îmi dă dreptul…
DH: Sunteţi poliţist rutier?
P: Am şi această atribuţie
DH. Aveţi această atribuţie, dar nu sunteţi poliţist rutier.
P: Am şi atribuţia de poliţist rutier. Aşa se numeşte.
DH. Îmi daţi actele ca să pot pleca?
P: O seară bună.
DH: La revedere.