Fostul şef NATO avertizează: Există riscul unui conflict armat direct NATO-Rusia. Putin ameninţă deja Suedia şi Finlanda

Într-un interviu acordat agenţiei ucrainene RBC, fostul secretar general al NATO nu exclude deloc scenariul unui război între NATO și Rusia.
Alina Costache
04 iul. 2022, 12:06
Fostul şef NATO avertizează: Există riscul unui conflict armat direct NATO-Rusia. Putin ameninţă deja Suedia şi Finlanda

„Există riscul unui conflict armat direct între NATO și Rusia. Și dacă partea rusă atacă Lituania, atunci acesta va fi motivul începerii războiului”, a avertizat fostul șef NATO Rasmussen, aflat într-o vizită la Kiev.

Întrebat dacă va fi un război între Rusia și NATO, Rasmussen a precizat: „Aș vrea să pot răspunde cu un NU clar. Dar după amenințările rusești împotriva Lituaniei din cauza problemei tranzitului prin această țară, trebuie să avertizez și să afirm că, dacă Rusia va atinge țărmul Lituaniei, aceasta va fi o situație conform articolului 5 (tratatul NATO, privind apărarea colectivă, n.r.) ce prevede un răspunsul militar al NATO. Acesta înseamnă un conflict cu Rusia”.

Belarus se alătură oficial lui Putin în războiul din Ucraina: „Vom rămâne alături de Rusia Frăţească”
În contextul sancțiunilor date de Occident Rusiei, Lituania a oprit, în regiunea Kaliningrad, tranzitul de mărfuri pe calea ferată. Drept urmare, Rusia a trecut la amenințări deschise la adresa Lituaniei din cauza blocadei de transport din Kaliningrad. Moscova a avertizat că se pregătește să-și „protejeze interesele naționale” dacă interdicția nu va fi ridicată în viitorul apropiat.

Fostul șef al NATO, susţine însă că mai degrabă Putin își dorește un război de lungă durată între Rusia și Ucraina și dă exemplul regiunilor „capturate” de ruși, în care există conflicte prelungite.

Anders Fogh Rasmussen s-a aflat pe 1 iulie la Kiev pentru o primă întâlnire a grupului internațional de lucru privind garanțiile de securitate pentru Ucraina. Fostul șef al NATO conduce acest grup alături de șeful biroului președintelui ucrainean Andriy Yermark. Danezul Rasmussen a condus NATO în perioada august 2009-30 septembrie 2014. Rasmussen a avut o întâlnire și cu președintele Zelenski pe 1 iulie.

„Garanțiile internaționale ale securității postbelice a Ucrainei au fost discutate activ la mijlocul primăverii, apoi atenția acordată acestui subiect a scăzut oarecum. Acest lucru nu este surprinzător – liderii principalelor țări UE spun deschis că războiul nu se va încheia în următoarele luni, concentrându-se pe furnizarea de arme și alte asistențe Ucrainei. Prin urmare, deocamdată totul depinde de situația de pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, negocierile cu țările străine privind garanțiile de securitate continuă“, a mai spus Rasmussen în interviul pentru RBC.

„Viitorul postbelic va veni mai devreme sau mai târziu, iar Ucraina va trebui să se protejeze de amenințarea unei noi invazii rusești“, a mai avertizat Rasmussen.

Rasmussen: Putin vrea un război de lungă durată în Ucraina

„În primul rând, cred că cel mai mare risc în acest moment este un conflict prelungit. Rușii sunt maeştri ai conflictelor prelungite. Doar uitaţi-vă la Georgia – asta se întâmplă în Osetia de Sud din 2008, iar din 2014 – în Crimeea și în Donbas. Sunt de zeci de ani în Moldova – în Transnistria – deci sunt specialiști în asta” – a remarcat fostul şef al NATO, citat de RADOR.

Anders Fogh Rasmussen a explicat și de ce Vladimir Putin are nevoie de un război pe termen lung. „Preocuparea mea este că un conflict pe termen lung servește obiectivelor lui Putin, pentru că el crede că, atât timp cât va exista un conflict mocnit sau înghețat în estul Ucrainei, va împiedica Ucraina să facă progrese reale, progrese către apropierea de Uniunea Europeană, de NATO şi, de asemenea, progrese în economie” – a declarat Rasmussen. Astfel, Putin consideră că, dacă acest conflict din estul Ucrainei va continua, reconstrucţia ţării va fi mai dificilă. „Aşa că eu cred că cel mai mare risc în acest moment este că scopul lui (Putin – n.r.) este să prelungească acest conflict. El (Vladimir Putin, n.r.) nu poate obţine o victorie completă. Dar, pe de altă parte, va încerca să întindă (războiul, n.r.) la nesfârșit” – a concluzionat Rasmussen.

Rusia ameninţă deja Suedia şi Finlanda

Desfășurarea bazelor NATO în Finlanda și Suedia va pune în pericol locuitorii acelor orașe în care va fi localizată infrastructura militară, a declarat președintele Dumei de Stat din Federația Rusă, Viaceslav Volodin, relatează Interfax.

„Desfășurarea bazelor NATO nu va proteja nici Finlanda, nici Suedia. Invers. Acest lucru îi va pune în pericol pe locuitorii orașelor în care va fi localizată infrastructura militară”, a scris Volodin, luni, în canalul său de telegramă.

Zelenski, primul mesaj după înfrângerea Ucrainei în Lugansk: „Vom reveni, nu cedăm nimic!”
El a menționat că „în cazul izbucnirii ostilităților, se efectuează atacuri în primul rând asupra infrastructurii militare a inamicului”. În acest sens, Volodin a numit eronată opinia primarului din Lappeenranta din Finlanda, care a propus amplasarea unei baze NATO în oraș pentru a crea un sentiment de securitate.

Pe 29 iunie, în cadrul summitului, conducerea NATO a decis să invite Suedia și Finlanda în alianță. Este de așteptat ca, după primirea unei invitații de a adera la alianță, părțile să fie nevoite să ajungă la un acord cu privire la condițiile de aderare. Suedia și Finlanda vor deveni membre NATO atunci când parlamentele tuturor țărilor care alcătuiesc alianța vor ratifica decizia.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…