Fostul Seminar Teologic din Chișinău, naţionalizat de regimul sovietic, revine sub tutela Mitropoliei Basarabiei din cadrul BOR. Marcel Ciolacu: „Este o reparație istorică și morală față de nedreptatea făcută Mitropoliei Basarabiei”

Autoritățile de la Chișinău vor transmite cu titlu gratuit Mitropoliei Basarabiei, din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, clădirea fostului Seminar Teologic din perioada interbelică, a anunţat Marcel Ciolacu. Seminarul a fost naţionalizat de regimul sovietic.

09 mart. 2023, 17:50
Fostul Seminar Teologic din Chișinău, naţionalizat de regimul sovietic, revine sub tutela Mitropoliei Basarabiei din cadrul BOR. Marcel Ciolacu: „Este o reparație istorică și morală față de nedreptatea făcută Mitropoliei Basarabiei”

Marcel Ciolacu spune că „o contribuție importantă în această victorie a românismului și a credinței” o are președintele Parlamentului Republicii Moldov, Igor Grosu, care a discutat acest demers cu Patriarhul Daniel.

Se face dreptate pentru Mitropolia Basarabiei! Autoritățile de la Chișinău vor transmite cu titlu gratuit Mitropoliei Basarabiei, din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, clădirea fostului Seminar Teologic din perioada interbelică. Le mulțumesc parlamentarilor PAS pentru că au depus acest proiect de lege și sper ca el să fie adoptat cât mai repede.

După 30 de ani de discriminare și inechitate, în sfârșit se face dreptate pentru Mitropolia Basarabiei, care este singura alternativă pe linie de credință din Republica Moldova la biserica subordonată direct Patriarhiei Moscovei.

Este o reparație istorică și morală față de nedreptatea făcută Mitropoliei Basarabiei, care a fost interzisă odată cu venirea sovieticilor la putere și căreia comuniștii i-au confiscat, naționalizat sau distrus toate proprietățile.

Pe viitor, Mitropolia Basarabiei- sub ocrotirea Bisericii Ortodoxe Române, își va ocupa locul binemeritat în societate și va putea contribui pe deplin la formarea educației spirituale și culturale a cetățenilor Republicii Moldova.

O contribuție importantă în această victorie a românismului și a credinței o are domnul Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, alături de care am fost la începutul anului la o întâlnire cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în care am discutat toate aceste aspecte„, a scris liderul PSD pe Facebook.

Reamintim că Igor Grosu a discutat, la sfârșitul lunii ianuarie, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, premierul Nicolae Ciucă și Patriarhul Daniel despre sprijinirea mai intensă a activităţilor Mitropoliei Basarabiei din cadrul BOR. Patriarhul României a cerut atunci ca Mitropolia Basarabiei, care se revendică de la Biserica Ortodoxă Română, să aibă parte de același tratament de care se bucură Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove, aflată sub jurisdicţia Patriarhiei Moscovei. ÎPS Daniel a solicitat atunci ca autorităţile de stat ale Republicii Moldova să retrocedeze clădirile fostei Facultăţi de Teologie Ortodoxă şi ale fostului Seminar Teologic din Chişinău.

Totodată, Patriarhul României a solicitat atribuirea compensatorie a unui imobil în schimbul fostului sediu al Mitropoliei Basarabiei, care a fost demolat în perioada comunistă.