Fostul subprefect de Vaslui Sergiu Marian, trimis în judecată. A facilitat fratelui său achiziţia de terenuri

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Sergiu Marian, subprefect al judeţului Vaslui şi vicepreşedinte al Comisiei judeţene de fond funciar la data faptelor, pentru că i-a facilitat fratelui său achiziţia unor terenuri la preţuri derizorii.

26 sept. 2013, 19:41
Fostul subprefect de Vaslui Sergiu Marian, trimis în judecată. A facilitat fratelui său achiziţia de terenuri

Sergiu Marian este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DNA, pentru fapte similare, au fost deferiţi justiţiei Cătălin-Vasile Cupşan, secretar al Instituţiei Prefectului judeţului Vaslui şi secretar al Comisiei judeţene de fond funciar la data faptelor, Gabriela Luca (fostă Stan), membru al Comisiei judeţene de fond funciar, Vasile-Marius Marian, fratele lui Sergiu Marian, administrator al SC Comercial Marian SRL Huşi.

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi firma administrată de fratele subprefectului.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în baza Legii 1/2000, două persoane, moştenitoarele unui fost proprietar de mari suprafeţe de teren, au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru câte 40 ha teren situate pe raza comunelor Alexandru Vlahuţă şi Bogdana din judeţul Vaslui, la care erau îndreptăţite de lege.

„Cererile le-au fost însă respinse de comisiile locale de fond funciar pe considerentul că vechile amplasamente au fost atribuite altor persoane, ambele fiind trecute pe o listă pentru despăgubiri, fără a li se oferi un alt amplasament situat în aceeaşi localitate sau într-o localitate învecinată. În 2007, Sergiu Marian, în calitate de subprefect şi de vicepreşedinte al Comisiei judeţene de fond funciar, a iniţiat şi a efectuat procedurile de radiere a celor două persoane, fără ştirea sau acordul lor, din lista pentru despăgubiri şi înscrierea lor într-o altă listă care presupunea atribuirea unor terenuri situate pe raza comunei Fălciu, judeţul Vaslui. În urma demersurilor sale, subprefectul i-a facilitat fratelui său achiziţia terenurilor în cauză la preţuri derizorii”, susţin procurorii.

Subprefectul a fost sprijinit de inculpaţii Cupşan şi Luca, care, în demersurile lor, şi-au încălcat atât atribuţiile de serviciu, cât şi dispoziţiile normative ce reglementează domeniul fondului funciar.

„Concret, inculpaţii au aprobat şi i-au determinat pe ceilalţi membri ai comisiei să aprobe propunerile făcute de comisiile de fond funciar din Bogdana şi Alexandru Vlahuţă, astfel încât cele două persoane care formulaseră cereri de restituire să fie radiate de pe lista de despăgubiri şi să fie înscrise pe lista ce presupunea atribuirea de teren în comuna Fălciu, din rezerva Agenţiei Domeniilor Statului. Această operaţiune avea ca scop creşterea valorii de piaţă a terenurilor în cauză, fiind efectuată cu încălcarea mai multor prevederi legale în materia reconstituirii drepturilor de proprietate”, arată DNA.

Inculpata Gabriela Luca i-a sprijinit pe Sergiu Marian şi Cătălin-Vasile Cupşan în a-i determina pe ceilalţi membri ai comisiei să aprobe propunerile legate de cererile de atribuire a terenurilor.

„După emiterea titlurilor de proprietate asupra terenurilor situate pe raza comunei Fălciu pe numele celor două persoane îndrituite la restituire (moştenitoare), inculpatul Vasile-Marius Marian a ridicat personal de la sediul Primăriei Fălciu titlurile de proprietate eliberate (în chiar ziua emiterii lor), după care a luat legătura cu cele două moştenitoare, condiţionându-le remiterea titlurilor de vânzarea întregii suprafeţe contra sumei de câte 80.000 lei. Fiind persoane în vârstă şi fără speranţa unor despăgubiri în perioada imediat următoare de la statul român, cele două moştenitoare au acceptat propunerea şi au încheiat contracte de vânzare-cumpărare (una dintre ele în aceeaşi zi cu emiterea titlului de proprietate). Ca urmare, terenurile au intrat în proprietatea firmei al cărei administrator este inculpatul Marian”, se mai spune în document.

Sursa citată precizează că astfel statul roman, titular al dreptului de proprietate, exercitat prin intermediul ADS, a fost prejudiciat cu suma de peste 150.000 lei, diferenţa dintre valorile de piaţă ale vechilor şi, respectiv, noilor amplasamente ale terenurilor, iar pe de altă parte firma a obţinut un folos în valoare de aproape 68.000 lei prin achiziţia terenurilor în cauză la un preţ inferior celor de piaţă al acestora.

Valoarea de achiziţie a fost de 2.000 lei/ha, în timp ce valoarea de piaţă a terenurilor, la acea dată, a fost stabilită la 2.777 lei/ha, respectiv, 2.921 lei/ha.

Agenţia Domeniilor Statului şi-a manifestat opţiunea de a se constitui parte civilă în cauză fără a indica explicit cuantumul prejudiciului suferit, în cauză fiind dispus sechestrul asigurător.

Dosarul finalizat a fost înaintat spre soluţionare la Judecătoria Vaslui.