Fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, audiat la DNA: Procurorii l-au informat că are calitatea de inculpat

Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD pus sub urmărire penală de DNA, s-a prezentat luni dimineață la DNA pentru a i se aduce la cunoștință că i-a fost schimbată încadrarea în cea de inculpat. Anunţul a fost făcut chiar de Mircea Drăghici, la ieşirea din sediul DNA. Mircea Drăghici este cercetat pentru delapidare şi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate.

24 iun. 2019, 06:17
Fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, audiat la DNA: Procurorii l-au informat că are calitatea de inculpat

UPDATE: Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de DRĂGHICI MIRCEA GHEORGHE, trezorier al unui partid, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– delapidare (două infracțiuni),
– utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate.

În ordonanța procurorilor se arată că „în calitate de trezorier al unui partid, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând formațiunii politice respective, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe ar fi utilizat sume de bani provenite din subvenția acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a-și cumpăra un imobil”.
„Concret, inculpatul ar fi beneficiat de suma de 380.000 euro, prin care s-ar fi acoperit parțial, în proporție de peste 2/3, valoarea imobilului. Plata din subvenții a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieșea că banii respectivi ar fi plătiți de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului.

În acest sens, în cursul lunii februarie 2018, în exercitarea funcției de trezorier, inculpatul împreună cu o persoană din familie, a negociat și a convenit să achiziționeze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulație de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, și în parte, cu fonduri proprii.

În ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului și persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (plătită din fonduri proprii), dar și un contract de închiriere între același vânzător și formațiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferența până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvențiile primite de partid).
Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani (01.03.2018 – 01.03.2029), valoarea totală a chiriei de 380.000 euro urmând a fi achitată timp de 18 luni.
În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenția acordată formațiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.
După declanșarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvențiilor de formațiunea politică în cadrul căreia inculpatul îndeplinea funcția de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum și promisiunea de vânzare-cumpărare și au fost restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie și pentru achiziționarea imobilului.
Într-un alt context, în aceeași calitate de trezorier al unui partid, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe ar fi dispus scoaterea, din patrimoniul partidului, a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.
Concret, data de 10.07.2017, formațiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menționat, iar după numai câteva zile, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiți abia la data de 23.08.2018″, se arată în comunicatul DNA. 

UPDATE: „Sunt realmente uluit de decizia DNA de astăzi. Nu există absolut nicio rațiune pentru punerea în mișcare a acțiunii penale, niciun argument sustenabil. Ca și în cazul soției mele, totul pare a fi doar o parte a unei foi de parcurs stabilite în anumite laboratoare. În condițiile în care toți martorii au dat declarații favorabile de la momentul în care am fost numit suspect și până astăzi, nu pot decât să constat cu dezolare că trăim vremuri în care poliția politică e vie și din ce în ce mai puternică.

„Civilii din politică trebuie executați!”. „Am înțeles, să trăiți!””, a scris Mircea Drăghici pe Facebook.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au transmis, luni, că au extins urmărirea penală faţă de trezorierul PSD Mircea Drăghici pentru încă o infracţiune de delapidare. Drăghici ar fi dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui autoturism de lux, cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.

Mircea Drăghici a demisionat din funcţia de trezorier al PSD 

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, procurorii DNA au dispus extinderea urmăririi penale faţă de Mircea Drăghici cu privire la săvârşirea unei alte infracţiuni de delapidare.

”În calitate de trezorier al unui partid, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti aparţinând formaţiunii politice respective, suspectul ar fi dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui  autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupe) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării”, au transmis procurorii.

Potrivit acestora, la data de 10.07.2017,  formaţiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul, iar la data de 18.07.2017, acesta ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului.

Banii pentru autoturism au fost plătiţi abia la data de 23.08.2018.

DNA a anunţat, în 2 aprilie, că Mircea Drăghici, trezorierul PSD, este urmărit penal pentru delapidare şi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

”În exercitarea funcţiei de trezorier, în cursul lunii februarie 2018, suspectul împreună cu o persoană din familie, a negociat şi a convenit să achiziţioneze, de la un vânzător, un imobil având o valoare de circulaţie de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, şi în parte, cu fonduri proprii”, anunţat atunci procurorii.

Promisiunea de vânzare cumpărare dintre proprietarul imobilului şi persoana din familia suspectului, dar şi contractul de închiriere dintre acelaşi proprietar şi formaţiunea politică s-au încheiat în aceeaşi zi, 15.02.2018, pentru acelaşi imobil.
Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani (începând cu data de 01.03.2018 până la 01.03.2029), valoarea totală a chiriei fiind de 380.000 euro ce urma să fie achitată după cum urmează: suma de 38.000 euro în termen de 5 zile, iar restul sumei în tranşe de cel puţin 19.000 euro pe lună timp de 18 luni.

În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenţia acordată formaţiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

După declanşarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvenţiilor de formaţiunea politică în cadrul căreia suspectul îndeplinea funcţia de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum şi promisiunea de vânzare-cumpărare şi restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie şi pentru achiziţionarea imobilului.

DNA precizează că ”efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.