Fotbalist de 27 de ani, împuşcat mortal după ce scăpase din trei tentative de asasinat. A fost portarul naţionalei de tineret

Fotbalistul sirian Abdul Baset al-Sarout, fost portar al naţionalelor Under 17 şi Unde 20 ale Siriei, a murit sâmbătă, la două zile după ce fusese rănit grav în cadrul unor lupte.

08 iun. 2019, 17:06

Abdul Baset al-Sarout a fost una dintre „vocile revoluţiei siriene”, iar în timpul Asediului de la Homs, din 2011-2014, a devenit unul dintre comandanţii rebelilor. Toţi cei patru fraţi ai săi au fost ucişi de forţele de securitate siriene. Unchiul său, Mohe Edden al-Sarout, a fost şi el ucis, în noiembrie 2011, la Homs.

După dezintegrarea Armatei Siriene de Eliberare, Abdul Baset al-Sarout a devenit comandantul grupului rebel islamist  Jaysh al-Izza. El a supravieţuit la trei tentative de asasinat. În timpul uneia dintre ele, nu mai puţin de 50 de luptători din unitatea sa, Brigada Martirilor Bayada, au fost omorâţi. În 2013, Abdul Baset al-Sarout a apărut în documentarul de război Reîntoarcerea în Homs.

În 2015, Abdul Baset al-Sarout şi Brigada Martirilor Bayada au intrat în conflict cu Frontul Al Nusra, fotbalistul şi oamenii săi fiind acuzaţi că s-au aliat cu ISIS.

Joi, el a fost rănit în luptele din nord-vestul Siriei, iar sâmbătă a murit într-un spital din Turcia. Abdul Baset al-Sarout era născut pe 2 ianuarie 1992, la Homs.