Fotbalul românesc, zguduit de un nou scandal. DIICOT anchetează dispariţia a peste un milion de euro

DIICOT a deschis un nou dosar care vizează mai mulţi oameni de fotbal, care şi-au însuşit peste un milion de euro, bani veniţi de la FIFA şi pe care FRF trebuia să-i investească în dezvoltarea centrelor de juniori.

23 feb. 2016, 07:31
Fotbalul românesc, zguduit de un nou scandal. DIICOT anchetează dispariţia a peste un milion de euro

DIICOT a început audierile încă de marţi dimineaţa, ele urmând să continue toată săptămâna. Primul chemat să răspundă la întrebări, în calitate de martor, a fost Patriţiu Abrudan, fost vicepreşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor. Potrivit România TV, tot marţi vor mai fi audiaţi Iuliu Mureşan, preşedintele lui CFR Cluj, şi Cornel Şfaiţer, preşedintele lui FC Botoşani.

Aceştia, alături de mulţi alţii care vor fi audiaţi zilele următoare, vor trebui să dea lămuriri despre faptul cum au dispărut peste un milion de euro, bani pe care FIFA i-a dat FRF, pentru construirea bazei de pregătire de la Buftea. Presupusele infracţiuni s-au comis în perioada 2010-2012, când preşedintele FRF era Mircea Sandu.

Potrivit ProSport, ancheta DIICOT a început după ce au apărut suspiciuni că FRF a umflat preţul total al investiţiei, de 3,5 milioane de euro. Baza a fost ridicată de federaţie între 2009 şi 2011, în mandatul lui Mircea Sandu, cu bani din diverse proiecte de la FIFA şi UEFA. Spre exemplu, UEFA a alocat 2,5 milioane de euro din costul total, prin proiectul Hattrick. Sumele de construcţie şi de proiectare sunt considerate nejustificate de procurorii DIICOT. Doar hotelul din interiorul bazei a costat 2,4 milioane de euro, dintre care costurile de proiectare s-au ridicat la suma uriaşă de 600.000 de euro. Procurorii consideră că o firmă de proiectare din occident poate realiza un proiect similar cu o sumă de 20 ori mai mică.

De asemenea, anchetatorii susţin că terenurile artificiale din interiorul bazei au avut un cost nejustificat. Unul dintre terenuri a costat 500.000 de euro plus TVA, în condiţiile în care preţul pieţei nu depăşeşte 250.000 de euro. Preţul de construcţie la gazonul sintetic a fost de 64,5 euro pe metru pătrat în condiţiile în care cel mai scump gazon era de 25 de euro pe metru pătrat.

Procurorii susţin că a fost constituit un grup infracţional prin care s-a urmărit insuţirea sumei de peste un milion de euro proveniţi din finanţarea FRF de către FIFA, bani care au fost supuşi unui proces de reciclare, fiind tranferaţi succesiv prin conturile mai multor persoane juridice şi fizice.

Fostul şef al FRF, Mircea Sandu, a deminţit acuzaţiile procurorilor, într-o declaraţie pentru Digi Sport. „Toți banii care veneau de la FIFA și UEFA veneau pe proiecte. Trimiteai un proiect concret și ziceai că ai nevoie de 3 milioane, UEFA să zicem că îți putea suporta două. Dar nu îți dădeau bani așa. Se dădeau pe dovezi, poze, filme, inspecții. Atât timp cât nu există un document oficial, nu am ce să zic. Să fie ceva concret. Vreau să vă asigur că nu există nicio neregulă. Poate că actuala conducere a FRF a făcut vreo plângere așa pe baza unor investigații a ei„, a spus fostul șef de la Casa Fotbalului.