FOTO: Mină marină, aflată în derivă, aproape de Eforie, a fost distrusă de scafandrii MApN

Ministerul Apărării Naționale a anunțat, duminică seară, că o mina marină aflată în derivă în raionul maritim Eforie a fost distrusă de o echipă de scafandri a Forțelor Navale Române.

31 iul. 2022, 23:53

Mina marină se afla foarte aproape de țărmul românesc, potrivit MApN.

„Scafandrii de luptă EOD au executat, în seara zilei de duminică, 31 iulie, o misiune de intervenție pentru neutralizarea și distrugerea unei mine marine, care se afla în derivă, la o distanță de aproximativ 2 mile marine (3,6 km), în largul țărmului românesc, travers de Eforie.

Echipa de scafandri ai Forțelor Navale și-a început misiunea în jurul orelor 19.30 și s-a deplasat la fața locului cu două ambarcațiuni rapide, unde a aplicat procedurile operaționale standard pentru astfel de intervenții”, a precizat MApN.

 

A doua mină marină din 2022 distrusă de scafandrii MApN

 

Scafandrii militari au constatat că era vorba despre o mină marină de tip YAM, „care reprezenta un pericol pentru navigația în siguranță, în apele teritoriale românești”. Aceasta a fost transportată într-un raion de siguranță și distrusă prin explozie.

„După începerea agresiunii militare neprovocate de către Federația Rusă în Ucraina, la data de 24 februarie 2022, aceasta a fost cea de-a doua intervenție a Forțelor Navale Române pentru distrugerea unei mine marine, care provine din raioanele maritime de la nord de România, unde se desfășoară acțiunile de război.

Prima mină marină, aflată în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române, a fost distrusă de scafandrii EOD ai Centrului 39 Scafandri, în luna martie, la 70 km travers de Capu Midia”, a mai transmis MApN.

Minele marine pot fi un pericol pentru tranzitul navelor comerciale, astfel că Forțele Navale Române desfășoară misiuni de cercetare a zonei din responsabilitate, pe o suprafață din Marea Neagră care reprezintă aproximativ 30.000 de kilometri pătrați, a declarat col. Corneliu Pavel de la Forțele Navale, pentru B1 TV.