Foto! Plaja lăţită din Mamaia Nord s-a transformat în munţi! Înainte de 1 Mai, malul este impracticabil! Dune de peste 1,5 metri îngreunează accesul la apă pe cele mai scumpe plaje din România

"Trebuie să pui Google Maps când te întorci la şezlong", "Când pleci de pe plajă să intri în apă trebuie să iei câteva sandwichuri pentru drum", "Până ajungi la apă ţi se termină şlapii" sunt doar câteva dintre glumele care au făcut înconjurul internetului odată cu lărgirea plajelor din Mamaia. Un an mai târziu, din plajele lăţite... s-au ridicat munţi.

17 apr. 2022, 00:07

Plaja lăţită din Mamaia Nord s-a transformat în munţi! Înainte de 1 Mai, când românii au zile libere şi mulţi aleg să le petreacă la mare, malul este impracticabil. Dune de peste 1,5 metri îngreunează accesul la apă pe cele mai scumpe plaje din România.

Desigur, şi aceste dune au farmecul lor, mai cu seamă pentru copii, care le escaladează fără nicio problemă.

Citeste si Top 10 plaje din Europa şi din lume, mai late şi mai “sălbatice” decât cea din Mamaia! De ce se plâng românii de o plajă identică cu Miami Beach?! Nu vrem o “ţară ca afară” pentru că ne plac plajele ticsite şi kitchoase

Plaja lăţită din Mamaia Nord s-a transformat în munţi

Doi metri de nisip au fost înghițiți de mare, iar specialiștii estimează, că în cel mult trei ani, plajele se vor îngusta aproape la jumătate. De vină pentru această situație sunt, spun specialiștii, valurile mari, care au luat cu ele înapoi în mare și parte din nisip. Tot ei spun că fenomenul este normal, previzibil, și a fost luat în calcul atunci când plajele au fost lărgite.

Procesul de eroziune aduce însă și un bonus: nisip foarte fin aproape de malul mării. În plus, pentru că panta către mare va dispărea întrucât apa va trage nisipul de pe o lățime de 40 m de plajă, intrarea în apă va fi lină. Aceste modificări ar trebui să reducă diferențele bruște de adâncime existente aproape de mal.

Lucrările de reabilitare la plaja din Mamaia au început în noiembrie 2020 și au durat şapte luni.

În urma lucrărilor de lărgire, plaja din stațiunea Mamaia s-a întins pe o suprafaţă de peste 50 de hectare.

Citeste si Cum arată plaja din Mamaia. Imagini după lucrările de lărgire

Lucrările au făcut parte din proiectul numit ”Reducerea eroziunii costiere, faza II ( 2014-2020)”, implementat de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral. Este vorba despre reducerea eroziunii costiere pentru 11 sectoare: stăvilarele Edighiol/Periboina, Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia– Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai. Proiectul, cofinanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, are o valoare de 3,8 miliarde de lei.