Unsprezece localităţi dn judeţul Vaslui, inclusiv municipiul reşedinţă de judeţ s-au aflat, de sâmbătă seară, sub avertizare cod roşu meteorologic fiind anunţate grindină de medii şi posibil mari dimensiuni, vânt cu aspect tornadic, ploi torenţiale şi descărcări electrice. Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Podul Înalt” al judeţului Vaslui au desfăşurat, până la ora publicării ştirii, două misiuni pentru limitarea şi înlăturarea efectelor negative ale vremii.
Din cauza precipitaţiilor abundente, mai multe străzi din Bârlad au fost afectate, transformând urbea într-o Mică Veneţie. Potrivit prefectului judeţului Vaslui, Eduard Popica, având în vedere avertizările emise de Administraţia Naţională de Meteorologie privind manifestările meteorologice periculoase şi condiţiile de vreme severă, au fost luate toate măsurile pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă şi protecţia cetăţenilor.
Săptămâna care începe ne întâmpină cu ploi, în special în jumătatea estică a țării. Iar cel puțin până în weekend, nu putem conta pe o îmbunătățire semnificativă a vremii.
De luni până miercuri, va continua să plouă pe suprafețe extinse din Muntenia, Moldova, Dobrogea, Transilvania, iar temporar și în Oltenia și Maramureș. Local, cantitățile de apă vor atinge 50 – 60 l/mp, iar izolat vor depăși 80 – 100 l/mp și există risc de inundații. Pe alocuri, mai ales în sud-est, vor fi și averse cu descărcări electrice.
Citește și: Prognoza meteo 27 mai. Ploi torențiale, furtuni și vreme rece în toată țara. Noi alerte de inundații
În schimb, regiunile vestice se vor bucura de o vreme mult mai bună. Doar ocazional se vor semnala câteva averse, în timp ce temperaturile vor atinge 20 – 22°C, cu 5 – 10°C mai cald decât în centru și est. Totuși, joi ploile vor cuprinde și vestul țării.
Nici perspectivele pentru weekend-ul viitor nu sunt foarte îmbucurătoare. Chiar dacă aria ploilor se va mai restrânge, unele modele meteorologice anticipează cantități ridicate de ploaie în unele regiuni.
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, luni, avertizări de Cod Roşu, Cod Portocaliu şi Cod Galben, ce vizează un număr considerabil de judeţe, în perioada 26 mai, ora 12:00 – 28 mai, ora 24:00, având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore. Cea mai gravă situaţie va fi în judeţele Prahova şi Ialomiţa, unde sunt prognozate viituri puternice şi creşteri rapide de niveluri ale apelor, care pot duce la inundaţii severe şi afectarea infrastructurii locale. Hidrologii avertizează că în perioada următoare se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, fiind probabilă depăşirea cotelor de apărare. Hidrologii roagă populaţia să manifeste „prudenţă sporită” şi să urmeze „cu stricteţe” recomandările autorităţilor.
COD ROŞU
Potrivit hidrologilor, pentru ziua de 27 mai 2025, între orele 06:00 şi 24:00, a fost emis un Cod Roşu de inundaţii valabil pe râurile din bazinele hidrografice: Teleajen, Cricovu Sărat (afluenţi ai râului Prahova) în judeţele Prahova şi Ialomiţa.
În aceste zone sunt prognozate viituri puternice şi creşteri rapide de niveluri ale apelor, care pot duce la inundaţii severe şi afectarea infrastructurii locale. Se recomandă populaţiei din aceste judeţe să urmeze cu stricteţe indicaţiile autorităţilor, să evite deplasările în apropierea cursurilor de apă şi să adopte măsuri preventive în gospodării.
COD PORTOCALIU
Începând cu 26 mai 2025, ora 21:00, şi până pe 28 mai 2025, ora 12:00, este instituit un Cod Portocaliu de inundaţii, care vizează judeţele: Covasna, Harghita, Braşov, Sibiu, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Ialomiţa, Buzău, Neamţ, Vaslui, Iaşi, Bacău, Vrancea şi Galaţi.
COD GALBEN
Pentru intervalul 26 mai 2025, ora 12:00 – 28 mai 2025, ora 24:00, este în vigoare un Cod Galben de inundaţii, care se aplică în judeţele: Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Olt, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Ialomiţa, Buzău, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Iaşi, Galaţi, Botoşani, Vaslui, Brăila, Constanţa şi Tulcea.
În perioadele menţionate se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depăşirii COTELOR DE APĂRARE.
În contextul avertizărilor hidrologice emise, populaţia din zonele vizate este rugată să manifeste prudenţă sporită şi să urmeze cu stricteţe recomandările autorităţilor.
De asemenea, se recomandă evitarea deplasărilor în apropierea râurilor sau a zonelor joase predispuse la inundaţii.
Este esenţial ca cetăţenii să urmărească permanent anunţurile oficiale şi, în caz de necesitate, să coopereze cu echipele de intervenţie şi să respecte indicaţiile privind evacuarea.
I.N.H.G.A. va continua monitorizarea situaţiei hidrologice şi va transmite noi actualizări.