FOTO: Suma uriașă pe care o cere un român în schimbul unei monede rare, pe care majoritatea europenilor au avut-o în portofel

Un român vrea să dea lovitura, pe internet. În schimbul unei monede rare, are în plan să încaseze mai bine de un salariu mediu net în București.

27 iun. 2022, 12:37
FOTO: Suma uriașă pe care o cere un român în schimbul unei monede rare, pe care majoritatea europenilor au avut-o în portofel

De-a lungul timpului, pasionații de numismatică sau pur și simplu norocoșii care au găsit printre obiectele vechi monede rare, au dat adevărate „tunuri financiare”.

Un român care a scos la vânzare o monedă de 2 euro speră să încaseze 4.500 de lei în schimbul acesteia, o sumă binevenită în vremuri de criză economică.

Individul care a postat anunțul pe un site dedicat este din Arad. Moneda de 2 euro este destul de rară, iar cei ce reușesc să intre în posesia ei sunt foarte norocoși. Vânzătorul vrea să ofere personal moneda celui care decide să o cumpere, deci nu este dispus să o trimită prin curier.

Pe același site de anunțuri se mai vinde și o monedă de 1.000 de lei, din anul 1.999, emisă pentru a marca vizita pe care Papa Paul al II-lea i-a făcut-o Patriarhului Teoctist.

 

Sute de mii de euro pentru două monede

 

Case de licitație organizează periodic evenimente în cadrul cărora sunt adjudecate monede românești, în schimbul unor sume colosale.

La o casă de licitații au fost vândute în acest an două monede, pentru nu mai puțin de 330.000 de euro. O monedă s-a adjudecat pentru 130.000 de euro, iar cealaltă pentru 200.000 de euro.

La ambele sume se adaugă taxele caselor de licitații, ambele internaționale, iar în cazul celei de 200.000 euro, comisionul casei de licitatii este în valoare de minim 40.000 de euro.

Experții în numismatică susțin că valoarea monedelor crește considerabil atunci când piesa de colecție este validată, expertizată, gradată și încapsulată de casele de profil. În plus, gradarea și încapsularea unei monede reprezintă metoda prin care se stabilește mult mai exact starea de conservare a acesteia.

VEZI AICI despre ce monedă este vorba.