FOTO + VIDEO: Premierul Ungariei, Viktor Orban, a decorat un român cu mare influență. Cine este cetățeanul care l-a făcut pe politicianul maghiar să se încline

Viktor Orban continuă să-și ducă strategia mai departe. Influența Ungariei în România devine din ce în ce mai puternică, în plan politic, economic, sportiv și cultural.

21 dec. 2022, 22:40
FOTO + VIDEO: Premierul Ungariei, Viktor Orban, a decorat un român cu mare influență. Cine este cetățeanul care l-a făcut pe politicianul maghiar să se încline

Viktor Orban încearcă să-și atragă lângă el românii influenți. Printre aceștia, Preasfințitul Părinte Siluan, episcopul ortodox român al Ungariei. El a primit Distincția pentru Naționalități din partea Guvernului de la Budapesta.

Este cea mai înaltă distincție pe care o poate primi un membru al unei alte naționalități din Ungaria, scrie site-ul creștin ortodox Basilica.ro.

Preotul Siluan, premiat de Viktor Orban / Trinitas

Anaul, statul maghiar acordă aceste distincții unei persoane sau organizații reprezentantive pentru fiecare dintre cele 13 naționalități care trăiesc în statul condus de conservatorii de la Fidesz.

Premiile și Diplomele de Merit au fost înmânate tuturor premiaților de către Secretarul de Stat pentru Culte și Naționalități, Soltesz Miklos și de către subsecretarul de stat, Furjes Zoltan.

Evenimentul s-a desfășurat la Centrul Cultural Bulgar din Budapesta.

Ungaria, mare investitor în România

 

Între timp, Ungaria continuă să-și sporească influența în România. Claudiu Târziu, vicepreședinte AUR, susține că statul maghiar cumpără țara noastră „bucată cu bucată”.

„Nu găsesc o vină Ungariei că investește în România, doar că investiția nu e în scop comercial, ci strategic, politic. Vrea sa aibă sub control această parte și acționează în consecință. Nu Ungaria este vinovată, ci statul român că nu acționează, că nu are o politică prin care să îi sprijine pe românii din Cavasna, Harghita și Mureș, unde sunt tratați ca minoritari, dar mai rău ca orice minorități din România.

Am atras atenția asupra acestui lucru în Parlament, în sesizări scrise trimise Guvernului. Fie mi s-a răspuns în doi peri, fie nu mi s-a răspuns. Totul arată că nu avem o preocupare pentru acești români ai noștri, ceea ce este revoltător. Intră în comparație cu modul în care Ungaria are grijă de cetățenii ei, inclusiv de cei din afara granițelor. Nu există nicio intenție din partea guvernului de a lega estul de vestul țării”, a declarat Târziu, pentru Realitatea PLUS.

De asemenea, este binecunoscut faptul că Ungaria investește masiv în fotbalul românesc. Printre echipele finanțate se numără Sepsi și Csikszereda.

În plus, este de notoritate faptul că diverse business-uri din Ungaria dețin cote de piață importante, în domeniile lor de activitate. MOL, cel mai relevant exemplu. Este lanțul de benzinării care se găsește în toată țara, care are cele mai mari prețuri la carburanți și care a speculat excelent instabilitatea economică din anul curent.