Fotografia care a ŞOCAT Mexicul: A NĂSCUT pe CÂMP pentru că medicii NU AU PRIMIT-O în SPITAL

Imagini şocante cu o femeie născând în iarbă, lângă clinica la care venise pentru ajutor medical, au devenit ceea ce presa a apreciat ca fiind "fotografia care a făcut de ruşine Mexicul". Femeia a adus pe lume un băieţel singură, în curtea spitalului, pentru că angajaţii unităţii nu au primit-o să nască pe motiv că sarcina nu a ajuns la termen.

10 oct. 2013, 10:07

Irma Lopez, o indigenă din Mexic, în vârstă de 29 de ani, a fost cuprinsă de durerile facerii. Femeia, ajutată de soţul ei, a ajuns la o clinică din Oaxaca. Dar încă de la intrare, surorile medicale i-au refuzat accesul în spital şi la medicul obstretician, spunându-i că nu va naşte, pentru că este abia în luna a 8-a, deşi văzuseră că femeia ajunsese în starea de dilataţie maximă.

După aproximativ o oră, Irma a îngenunchiat pe iarbă, în curtea spitalului, unde a născut un băieţel. A născut singură, neajutată de nimeni, pentru că soţul ei încă era în spital şi se ruga de personalul medical să îi ofere asistenţă soţiei sale.

Citeşte şi O femeie a născut de 24 de copii într-un an. Este imposibil. Autorităţile au deschis o anchetă

Momentele naşterii au fost surprinse de către un trecător impresionat situaţia femeii care nu fusese primită să nască în spital, scrie Daily Mail. În imagini, se vede atârnând şi cordonul ombilical al fătului abia ieşit singur din burta mamei lui. 

Irma i-a pus băiatului său numele Salvador. „L-am numit Salvador, pentru că el s-a salvat, cu adevărat, singur”, a spus femeia care mai are doi copii.

Anchete şi suspendări din funcţie

Ulterior, imaginile s-au răspândit rapid pe Internet, devenind virale, şi au produs indignare şi o serie de comentarii pe măsură la adresa autorităţilor statului, care nu au rămas însă indiferente la critici. Astfel directorul clinicii, Adrian Cruz, a fost suspendat din funcţie şi este anchetat de autorităţile mexicane, iar surorile medicale care i-au refuzat femeii accesul în clinică se află la rândul lor în ancheta autorităţilor.

Ele au dat vina pe „barierele lingvistice” care le-au împiedicat să înţeleagă corect ce spunea femeia, care, la rândul ei, nu înţelegea ce îi spuneau ele. Irma şi soţul ei nu cunosc spaniola. Asistentele au mai învinovăţit şi reducerile recente de personal făcute de autorităţi, situaţie care nu le-ar fi permis să se ocupe în acele momente de Irma Lopez, după cum au afirmat ele.

După tot scandalul, Irma şi nou-născutul ei au fost chemaţi la clinică, unde au primit îngrijiri medicale necesare, mai scrie publicaţia britanică.

Discriminare, sărăcie şi bariere culturale

Cazul Irmei, care s-a petrecut în data 2 octombrie, ilustrează situaţia precară din sistemul medical din Mexic, mai ales în reugiunile rurale, sărace, unde trăieşte populaţia indigenă şi unde sute de femei îşi pierd viaţa când nasc, pentru că nu beneficiază de asistenţă medicală specializată. De asemenea, cazul Irmei indică faptul că discriminarea indigenilor persistă în Mexic.

Silvia Flores, primarul din San Felipe Jalapa de Diaz, unde s-a petrecut incidentul, a declarat publicaţiei Clarin că este pentru a doua oară în acest an când o femeie naşte în curtea aceleiaşi clinici, Centrul de Sănătate Rurală, intrată acum în vizorul autorităţilor.

Pe de altă parte, datele celui mai recent recensământ din Mexic, realizat în 2011, arată că aproximativ una din cinci femei din statul Oaxaca naşte fără asistenţă medicală specializată şi în alte locuri decât unităţile sanitare. De asemenea, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), rata mortalităţii infantile în Mexic este de 50 de morţi la 100.000 de naşteri.

Trecătorul care a făcut fotografia cu Irma născând în curtea spitalului a oferit-o unui ziarist, iar acesta a publicat-o la rândul său în mai multe ziare naţionale , inclusiv în tabloidul La Razon de Mexico.