Fotografia de dinainte de 1989 care face furori pe internet. Ce făceau elevii, de fapt, când erau trimiși la practică agricolă

O fotografie de pe vreamea comunismului, în care apar mai mulți tineri, în jurul unei grămezi mari de saci cu cartofi, a stârnit controverse pe rețelele de socializare. Imaginea este însoțită de un text scurt: "La practică agricolă în 1984".

07 dec. 2022, 23:08
Fotografia de dinainte de 1989 care face furori pe internet. Ce făceau elevii, de fapt, când erau trimiși la practică agricolă
Fotografia de dinainte de 1989 care face furori pe internet. Ce făceau elevii, de fapt, când erau trimiși la practică agricolă

Fotografia de dinainte de 1989 care face furori pe internet. Imediat, pe pagina de Facebook Bucureştiul secret au apărut numeroase comentarii, în special a celor care erau elevi sau studenţi în perioada comunismului.

„Ce ne mai distram!! Doamne, ce tinerețe frumoasă și vie am avut!”, „Fiecare ce are în suflet, gașca mea avea doar bucurii, sport, vernisaje la galeriile de artă, ceaiuri, majorate, mergeam la Cenaclul Flacăra, la concerte, ne întâlneam, mergeam în excursii, drumeții pe munte, râdeam până nu mai puteam, ne plimbam pe-afară și mai ales învățam și citeam cu mare, mare drag. Eram total independenți de politic.Așa am trăit eu, mă scuzați că am ales să trăiesc frumos – copilăria, adolescența, tinerețea, acum sunt bunica de 13 ani, am o familie veselă ca mine și tare ne e bine!”, „Am participat la multe acțiuni de acest fel. Dar eram permanent în dilemă, greu mă decideam care era un cartof mare și care era unul mai mic. Am mers de câteva ori și în Grădina Icoanei, la măturat”, „Am fost o săptămână în timpul liceului la sortat cartofi. Bucuroși că scăpăm de școală, puși mereu pe glume, ne făceam că muncim. Plus că ne întorceam acasă cu câte 2-3 kile zilnic, nu se supăra nimeni”, „Eram la liceu, ce frumos era! Ne distram de minune, mai ales că eram scutiți de orele de școală, ne lua mașina din fața liceului, ne ducea în Gara Progresul, ne puneau în fața unui morman de cartofi și noi îi selectăm: ăia buni în coșuri, ăia mucegăiți în capul băieților!”, au scris mai mulţi internauţi, conform ziare.com.

Citeşte şi: Avertisment teribil pentru cei născuţi înainte de 1989! Cercetătorii dezvăluie un secret bine ascuns

Comentariile au continuat în aceeaşi notă: „Practică agricolă se făcea în facultate la începutul fiecărui an școlar. În acea perioadă și eu am făcut așa ceva la Popești Leordeni la un depozit foarte mare de legume și fructe. A fost un an în care am fost privilegiați să facem practică lângă București. De obicei eram cazarmați la niște ferme lângă Călărași la cules de legume”, „Ce timpuri frumoase am trăit! Acum realizez când privesc în jurul meu și văd că oamenii au uitat să se mai bucure!”, „Muncă voluntară. Nici vorba de practică agricolă, ar fi fost interesant. Sortat cartofi, cules porumb. Totul cu normă! Îmi amintesc că atunci când lucrăm la Electronum făceam echipa cu dnii Manolache și Mazilu, echipa MM cum îi strigăm eu. Fetele sortau, băieți cărau coșurile. Amintiri din Epoca de Aur”.

N-au lipsit nici mesajele de revoltă: „Tinerețe de sclav comunist! Halal tinerețe! Alții mergeau la concerte cu Beatles sau la Woodstock! Noi la mitinguri pentru pace și Cântarea României!”, „Cea mai tristă amintire din timpul școlii, practică la sortat de cartofi”, „Dacă vă e dor de vremurile alea, vedeți că mai găsiți așa frumusețe prin Coreea de Nord, poate și la ruși, cred că o să vă primească cu brațele deschise”.