Fotografia „extraordinară” premiată cu Pulitzer. Lista completă a laureaţilor 2013

Fotograful Javier Manzano a primit unul dintre cele mai prestigioase premii, după ce Comitetul Pulitzer i-a calificat imaginea realizată în Siria drept "extraordinară".

16 apr. 2013, 10:47

Un fotograf freelancer, colaborator al Agenţiei Franceze de Presă, a primit luni premiul Pulitzer pentru fotografie, cel mai prestigios premiu american pentru presă, pentru o imagine cu doi rebeli sirieni. Javier Manzano a primit acest premiu după ce Comitetul Pulitzer i-a calificat fotografia drept „extraordinară”.

Premiul Pulitzer 2013 pentru cea mai bună serie de fotografii breaking news a fost câştigat de o echipă de fotografi de la Associated Press tot pentru „imaginile memorabile produse sub pericolul extrem” din timpul războiului civil din Siria.

Puteţi vedea întreaga serie premiată aiciDistincţia le-a fost acordată lui Rodrigo Abd, Manu Brabo, Narciso Contreras, Khalil Hamra şi Muhammed Muheisen pentru „reportajul lor convingător despre războiul civil din Siria”.

„Captarea acestor imagini a implicat călătorii repetate în zona de război, fără permisiunea sau protecţia guvernului, în mijlocul pericolelor reprezentate de obuze, bombardamente şi gloanţe la nimereală, precum şi al riscului de răpire sau luare în captivitate”, arată AP într-un comunicat de presă. 

Istoria mută. Fotografii impresionante, distinse de-a lungul timpului cu Premiul Pulitzer

The Denver Post Staff a fost laureat cu Pulitzer la categoria BREAKING NEWS REPORTING, pentru materialele despre atacul de la cinema Aurora. 

David Barstow şi Alejandra Xanic von Bertrab, de la The New York Times, au fost premiaţi pentru jurnalism de investigaţie, în urma articolelor despre mita de la Wal Mart. David Barboza, tot de la The New York Times, a obţinut Pulitzer pentru articolele despre bogaţii Chinei.
 
De altfel, cotidianului New York Times i-au fost acordate patru premii: pentru jurnalism de investigaţie, reportaj, reportaj cu un subiect din afara Statelor Unite şi cel mai bun articol didactic. 
 
Sharon Olds a primit Pulitzer pentru poezie, cu „Stag’s Leap„, Adam Johnson pentru Ficţiune, cu „The Orphan Master’s Son” – povestea unui copil crescut într-un orfelinat din Coreea de Nord şi Ayad Akhtar pentru Dramă, cu „Disgraced”.
 
Premiile Pulitzer, acordate în acest an a 97-a oară, vor fi înmânate pe 30 mai. Câştigătorii primesc câte 10.000 dolari. 
 
 
Alte premii

SERVICIU PUBLIC – Sun Sentinel, Fort Lauderdale, FL

JURNALISM EXPLICATIV – The New York Times 

JURNALISM LOCAL  – Brad Schrade, Jeremy Olson and Glenn Howatt, de la Star Tribune, Minneapolis

NATIONAL REPORTING – Lisa Song, Elizabeth McGowan and David Hasemyer, de la InsideClimate News, Brooklyn, NY

FEATURE  – John Branch, de la The New York Times

COMENTARIU – Bret Stephens, de la The Wall Street Journal

CRITICA – Philip Kennicott, de la The Washington Post

EDITORIAL – Tim Nickens and Daniel Ruth, de la Tampa Bay Times, St. Petersburg, FL

ISTORIE – „Embers of War: The Fall of an Empire and the Making of America’s Vietnam”, de Fredrik Logevall 

BIOGRAFIE – „The Black Count: Glory, Revolution, Betrayal, and the Real Count of Monte Cristo”, de Tom Reiss 

NONFICTIUNE – „Devil in the Grove: Thurgood Marshall, the Groveland Boys, and the Dawn of a New America”, de Gilbert King 

MUZICA – „Partita for 8 Voices”, de Caroline Shaw