Francezii votezează în primul tur al primarelor de dreapta şi de centru, în vederea desemnării candidatului la alegerile prezidenţiale

Secţiile de vot s-au deschis în Franţa, pentru primul tur al primarelor de dreapta şi de centru, în vederea desemnării candidatului la alegerile prezidenţiale din 2017. Cursa între cei trei favoriţi, Alain Juppe, Nicolas Sarkozy şi Francois Fillon, este extrem de strânsă, relatează BFMTV.

20 nov. 2016, 09:01
Francezii votezează în primul tur al primarelor de dreapta şi de centru, în vederea desemnării candidatului la alegerile prezidenţiale

De la ora locală 8 (9 ora României), la ora locală 19 (20 ora României), cetăţenii francezi cu drept de vot dispuşi să plătească o taxă de doi euro şi să declare pe proprie răspundere că împărtăşesc „valorile republicane de dreapta şi de centru”, îşi pot vota candidatul preferat la cele aproximativ 10.000 de secţii de vot din ţară, informează news.ro.

Citeşte şi Marine Le Pen: Un trio Trump-Putin-Le Pen ar fi bun pentru pacea mondială

Pe lângă Juppe, Sarkozy şi Fillon, Bruno Le Maire, Nathalie Kosciusko-Morizet, Jean-François Copé şi Jean-Frédéric Poisson completează lista celor înscrişi în cursă.

Potrivit celor mai recente sondaje, Juppe este preferat de circa 35% dintre alegători, Sarkozy de circa 30%, iar Fillon de circa 27%.

Principala necunoscută pentru acest scrutin inedit al dreptei rămână rata de participare. Deocamdată, pe site-ul alegerilor au fost înregistrate aproape 2,4 milioane de accesări pentru a căuta cea mai apropiată secţie, dar nu se ştie dacă toţi aceşti oameni vor merge într-adevăr la vot.

Citeşte şi Grecia a relocalizat în Franţa 168 de refuguiaţi

În condiţiile în care socialiştii francezi sunt profund divizaţi şi este puţin probabil ca politicianul pe care îl vor propune să treacă de primul tur de scrutin, învingătorul primarelor de dreapta ar urma să intre în al doilea tur de scrutin împotriva liderei Frontului Naţional, de extremă-dreapta, Marine Le Pen. Sondajele afirmă deocamdată că Le Pen va pierde, astfel că reprezentantul dreptei este favorit pentru a deveni viitorul preşedinte al Franţei.