Hollande a vorbit, la Bucureşti, despre o posibilă schimbare de poziţie a Franţei privind aderarea României la Schengen

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a vorbit, marţi, la Palatul Cotroceni, despre o posibilă schimbare radicală a poziţie Franţei faţă de aderarea României la Schengen. La rândul său, Klaus Iohannis a declarat, după discuţia cu Hollande, că s-a abordat "foarte constructiv" aderarea României la spaţiul Schengen.

13 sept. 2016, 09:13
Hollande a vorbit, la Bucureşti, despre o posibilă schimbare de poziţie a Franţei privind aderarea României la Schengen

Francois Hollande a declarat, in prima sa vizita oficiala in Romania, ca trebuie purtate discutii la Bruxelles pentru a vedea „cum pot aduce aeroporturile romanesti o contributie la Schengen”, potrivit hotnews.ro. Presedintele francez a citat in acest sens implementarea de catre Romania, in premiera europeana, a registrului cu numele pasagerilor, un proiect european esential in lupta anti-terorista.

Eu si Klaus Iohannis avem aceeasi prioritate: protejarea europenilor. Securitatea si apararea europenilor trec prin protejarea frontierelor„, a spus Hollande.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat în conferinţa de presă comună cu preşedintele Franţei Francois Hollande, că în cadrul discuţiilor au fost atinse şi „dosare sensibile”, invocând o abordare „foarte constructivă” privind aderarea României la spaţiul Schenegn.

In chestiunea Schengen, Romania e sprijinita de Franta. Am discutat cu presedintele Hollande si cred ca acest demers se inscrie intr-un demers la nivel european. Romania actioneaza ca un membru de facto al Spatiului Schengen. In acest sens, e in beneficiul UE ca Romania sa vina cu expertiza ei in acest spatiu. Evident ca din motive practice acest lucru nu se poate realiza probabil dintr-o data. Asa cum a spus si presedintele Hollande, trebuie sa facem demersurile la Bruxelles pentru a beneficia toata lumea de securitatea aeroporturilor romanesti„, a spus Klaus Iohannis.

Cei doi oficiali au discutat si despre pregatirea summit-ului UE-27 de la Bratislava, Iohannis precizand ca Bucurestiul va participa substantial si activ la dezbatere pentru gasirea de solutii care sa duca la recastigarea increderii cetatenilor in UE, iar Romania si Franta au abordari comune.

Președintele Iohannis a mai precizat că România are un parteneriat excepțional cu Franța. „Împărtășim aceeași viziune despre dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului strategic. Am discutat despre nevoia de a susține și aprofunda numeroase aspecte de succes ale cooperării sectoriale, unde aș menționa cooperarea economică. Am fost de acord să intensificăm dialogul„, a spus șeful statului, potrivit Agerpres.

Francois Hollande a arătat că în cadrul Parteneriatului strategic cele două țări doresc să aibă politici comune, iar în domeniul economic Franța să contribuie cu soluții pe partea de noi tehnologii, mediu, transporturi.

Citeşte şi: INCIDENTE cu coloana oficială a preşedintelui Francois Hollande: Doi motociclişti SPP, implicaţi în accidente minore VIDEO