Franţa anunţă că Rusia invadează Ucraina: „Este posibil rapid”. Pentagon: „Rusia şi-a întărit şi mai mult dispozitivul militar la frontieră”

Franţa nu i-a îndemnat deocamdată pe cei circa 1.000 de cetăţeni aflaţi în Ucraina să părăseasă această ţară, spre deosebire de alţi aliaţi.

14 feb. 2022, 22:44
Franţa anunţă că Rusia invadează Ucraina: „Este posibil rapid”. Pentagon: „Rusia şi-a întărit şi mai mult dispozitivul militar la frontieră”

Rusia este pregătită să atace oricând Ucraina, anunţă mai toate cancelariile occidentale. Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a estimat luni seara că „toate elementele” sunt reunite pentru o ofensivă militară „puternică” a Rusiei în Ucraina, relatează France Presse.

„Există toate elementele pentru a fi declanşată o ofensivă puternică din partea forţelor ruse în Ucraina? Da, este adevărat, este posibil, aceasta este posibil rapid”, a declarat el pentru canalul France 5.

Cancelarul Germaniei, apel către Rusia: ”Așteptăm semne urgente de detensionare!”. Militari și echipamente militare nemțești, la baza NATO Lituania
„Asta ne sare în ochi”, a adăugat foarte direct ministrul francez, subliniind totuşi că nu are pentru moment indicii despre o intervenţie iminentă a Rusiei.

„A luat preşedintele Putin decizii privind o operaţiune sau nu? După părerea mea, nimic nu o indică în prezent”, a spus şeful diplomaţiei franceze.

„Este şi cald şi rece pentru a spune dacă există încă o soluţie diplomatică, asta e sigur”, a adăugat el, în timp ce preşedintele Putin se pregăteşte să-l primească marţi pe cancelarul german Olaf Scholz.

Rusia a considerat posibilă luni o reglementare diplomatică a crizei ruso-occidentale legate de Ucraina şi a anunţat sfârşitul unor manevre militare într-un moment în care temerea privind o invazie iminentă atingea vârful.

România ar putea decreta stare de urgenţă. Marcel Ciolacu anunţă şedinţă CSAT
„Este o situaţie militară insuportabilă cu o escaladare militară care creşte”, a spus totuşi Jean-Yves Le Drian. „Urgenţa pentru toţi este de a opri escaladarea”, adaugă el.

Potrivit lui, „Vladimir Putin vrea să împiedice Ucraina să aibă propria suveranitate, integritate, o vrea la uşa din spate”.

„Dacă întâmplător suveranitatea, o parte din suveranitate sau din integritatea Ucrainei sunt puse în cauză de o intervenţie semnificativă din partea Rusiei, atunci vor exista consecinţe masive, sancţiuni masive”, a reiterat el, la unison cu alţi aliaţi occidentali.

Franţa nu i-a îndemnat deocamdată pe cei circa 1.000 de cetăţeni aflaţi în Ucraina să părăseasă această ţară, spre deosebire de alţi aliaţi. Dar familiile personalului ambasadei, care doresc „să se întoarcă” în Franţa, pot să o facă, a precizat ministrul.

 

„La cel mai mic risc major vom lua decizii imediate”, a adăugat Jean-Yves Le Drian. Parisul îi sfătuieşte pentru moment pe franceză să nu se ducă în Ucraina.

Pentagon: ‘Rusia şi-a întărit şi mai mult dispozitivul militar la frontiera cu Ucraina în weekend’

Rusia şi-a întărit şi mai mult dispozitivul militar la frontiera cu Ucraina în weekend, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în pofida anunţului Moscovei cu privire la finalizarea unor exerciţii militare, relatează AFP.

Preşedintele rus Vladimir Putin „are ample capacităţi la dispoziţia sa”, a declarat Kirby pentru CNN. „El continuă să trimită forţe suplimentare de-a lungul frontierei cu Ucraina, inclusiv în cursul weekendului, şi dispune de mult mai mult de 100.000 soldaţi”, a adăugat el.

„Nu este doar o problemă de număr”, a spus purtătorul de cuvânt. „Este vorba de capacităţi. Acestea sunt capacităţi în armament (…), care merg de la blindate la unităţi de infanterie trecând prin forţele speciale, atacurile cibernetice sau chiar apărarea antiaeriană şi antirachetă”, a adăugat el.

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a anunţat luni sfârşitul unor manevre militare, în contextul în care exerciţiile terestre şi maritime la frontierele ruso-ucrainene şi în Belarus alimentează temerile privind o posibilă escaladare militară.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a apreciat la rândul său drept posibilă o reglementare diplomatică a crizei legate de Ucraina, propunând chiar o „prelungire şi extindere” a dialogului, remarci mult mai puţin ofensive decât cele emanate de Moscova în ultimele săptămâni.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a reafirmat totuşi că liderul de la Kremlin are toate capacităţile de a lansa „în orice moment” o „vastă ofensivă militară foarte convenţională în Ucraina” sau un atac mai redus pentru a destabiliza ţara.