Franţa ia noi măsuri de securitate: Turnul Eiffel va fi protejat de un perete de sticlă antiglonţ

Un perete de sticlă antiglonţ, înalt de 2,5 metri, va fi ridicat din toamnă în jurul Turnului Eiffel, în cadrul unui dispozitiv permanent, lărgit şi mai ”estetic”, care va consolida securitatea acestui monument emblematic din Paris.

10 feb. 2017, 08:08
Franţa ia noi măsuri de securitate: Turnul Eiffel va fi protejat de un perete de sticlă antiglonţ

Dispozitivul în valoare de 20 de milioane de euro, va înlocui barierele considerate inestetice instalate cu ocazia Euro 2016, potrivit primăriei capitalei. 

Vom înlocui gardurile metalice de pe axele de nord şi sud cu panouri de sticlă, care le vor oferi din nou parizienilor şi vizitatorilor o vedere foarte agreabilă către monument, de pe Champ de Mars şi Podul Iéna”, a anunţat, citat într-un comunicat Jean-François Martins, adjunctul însărcinat cu Turismul al primarului PS Anne Hidalgo.

Grilaje de tipul celor folosite în mod tradiţional în parcuri şi grădini vor fi instalate pe cele două axe. La solicitarea Prefecturii de Poliţie, intrarea se va face prin grădini care încadrează turnul. ”Noi vrem să ajungem la un adevărat parcurs peisagistic, controale mai fluide, care să îmbunătăţească confortul vizitatorilor şi să simplifice circulaţia”, a declarat Marins, potrivit news.ro

Alesul parizian a anunţat anterior, în faţa presei, că „riscul terorist rămâne ridicat la Paris, iar locurile cele mai expuse, în primul rând Turnul Eiffel, trebuie să facă obiectul unor măsuri speciale de securitate”.
Noul dispozitiv urmează să împiedice ”pătrunderile (…) unor indivizi sau vehicule”. El va fi lărgit şi va include cele două grădini şi două lacuri care încadrează turnul. „Accesul în jurul turnului va rămâne gratuit”, a mai precizat Martins.

Obiectivul este ca lucrările să înceapă înainte de sfârşitul lui 2017, a declarat Martins. ”Securizarea locurilor are tendinţa să le ofere asigurări turiştilor. Ceea ce-i face să fugă sunt atentatele”, spune el.

Pe 3 februarie, la Caruselul de la Luvru, alt loc foarte frecventat de turişti, un egiptean în vârstă de 29 de ani a atacat cu câte o macetă în fiecare mână patru militari din cadrul Operaţiunii Sentinelle. El a fost grav rănit prin împuşcare de către un militar care a ripostat. O serie de atentate au fost de asemenea dejucate în capitala franceză, în ultimii doi ani, inclusiv unul cu maşină-capcană în apropiere de Cetedrala Notre-Dame.