Franţa îi cere explicaţii Germaniei despre spionarea ministrului Laurent Fabius

Ministrul francez de externe, Laurent Fabius, a anunțat miercuri că va cere explicații Germaniei după relatările din mass-media potrivit cărora a fost spionat de serviciile secrete germane.
Alina Costache
11 nov. 2015, 19:17
Franţa îi cere explicaţii Germaniei despre spionarea ministrului Laurent Fabius

‘A fost foarte neplăcut să aud așa ceva’, a spus Fabius într-o declarație acordată în marja summitului UE-Africa pe tema migrației, ce se desfășoară miercuri și joi în Malta.

Informația, dezvăluită în aceeași zi de postul public german Radio Berlin-Brandenburg (rbb), nu a fost confirmată, dar nici dezmințită de guvernul german, care s-a limitat să afirme că va clarifica ‘complet’ această chestiune și va informa Comisia pentru secrete de stat a Bundestagului (camera inferioară a parlamentului german).

Potrivit postului de radio citat, această informație se regăsește într-un raport pe care Serviciul Federal de Informații german (BND) l-a remis comisiei parlamentare însărcinate cu investigarea acțiunilor de spionaj pe scară extinsă ce ar fi fost desfășurate de SUA împotriva aliaților europeni, comisie care trebuie să investigheze și posibila colaborare a serviciilor secrete germane cu cele americane în activități de spionaj în Europa.

În respectivul raport se mai menționează că printre alte obiective vizate de serviciile secrete germane se numără Tribunalul Internațional de la Haga, Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Biroul Federal de Investigații american (FBI), companii europene și americane, inclusiv societatea americană Lockheed, dar și un diplomat german de rang înalt din structurile Uniunii Europene.

Acest scandal survine după un lung șir de dezvăluiri ale presei despre operațiunile de spionaj care au implicat Germania, unele desfășurate de serviciile secrete americane împotriva acestei țări, altele în colaborare între acestea și cele germane împotriva altor state europene.

În luna aprilie, presa germană a relatat că Agenția Națională de Securitate a SUA (NSA) a beneficiat de colaborarea BND în culegerea de informații despre politicieni germani și companii europene, mai ales din sectorul apărării, operațiuni despre care guvernul de la Berlin ar fi fost informat de contraspionajul său încă din anul 2008, dar nu a luat nicio măsură.

Tot atunci, cotidianul Suddeutsche Zeitung și posturile NDR și WDR au anunțat — citând surse neprecizate din guvernul de la Berlin și din cadrul serviciilor secrete germane — că Statele Unite au folosit un centru de interceptări german din Bad Aibling (landul Bavaria) pentru a asculta convorbiri ale unor înalți funcționari din Ministerul francez de Externe, Palatul Elysee și Comisia Europeană.

O lună mai târziu, tot presa germană a relatat că BND a furnizat de-a lungul anilor către NSA circa 1,3 miliarde de ‘metadate’, informație care a amintit de o dezvăluire a fostului consultat NSA, Edward Snowden, care a vorbit despre 500 de milioane de metadate livrate de BND pentru NSA.

Ulterior, în luna iulie, o nouă serie de documente publicate de Wikileaks au arătat că Statele Unite au spionat sistematic cancelarii germani și guvernele lor decenii la rând. Pe lângă guvernele actualului cancelar Angela Merkel, despre care se știe deja — în urma dezvăluirilor lui Edward Snowden — că au fost spionate de NSA, această agenție ar fi interceptat și comunicațiile cancelarilor Gerhard Schroeder și Helmut Kohl.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Mașina care va concura cu Dacia. Are același preț, dar este similară cu un celebru model Tesla
Capital.ro
Se amână turul al doilea al alegerilor prezidențiale? Anunț oficial de la AEP
Playtech.ro
Cea mai ieftină staţiune de pe litoral. Plăteşti la jumătate de preţ faţă de Mamaia sau Olimp
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Cum scapi de furnicile din casă. Invazia, simplu de oprit
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cum prevenim mușcăturile de căpușe. Numărul persoanelor ajunse la spital a crescut față de anii anteriori
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ce funcţie va avea Călin Georgescu. Decizia luată de George Simion: Până la finalul verii...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Primul sondaj pentru Turul 2. Nicușor Dan recurerează spectaculos
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică