Franţa, în stare de urgenţă. Parisul se închide pe timp de noapte, restricţii de circulaţie între orele 21.00 şi 06.00

Guvernul francez a declarat miercuri o stare de urgenţă a sănătăţii publice, decizie care va intra în vigoare de sâmbătă şi va fi însoţită de o serie de restricţii dure în toate metropolele din Hexagon.

14 oct. 2020, 18:55

Preşedintele Emmanuel Macron a susţinut o declaraţie miercuri seara, în care a anunţat noile măsuri pentru combaterea răspândirii coronavirusului, pe teritoriul Franţei.

Nu am pierdut controlul. Suntem într-o situaţie preocupantă, care arată că nu putem fi inactivi, dar nici nu trebuie să intrăm în panică. Am tras învăţăminte din primul val epidemic. Am avut 30.000 de victime, iar de atunci încă 2.000 de victime suplimentare. Virusul revine. Suntem în ceea ce adesea este numit drept al doilea val epidemic, iar acest lucru este în întreaga Europă„, a spus Emmanuel Macron.

Citeşte şi Coronavirus. Franţa reintră de sâmbătă în stare de urgenţă

„Dar nu am pierdut controlul. Însă serviciile de urgenţă, serviciile spitaliceşti sunt într-o situaţie mai preocupantă decât înainte”, a mai spus preşedintele Franţei.

Emmanuel Macron a confirmat că vor fi impuse restricţii de circulaţie între orele 21.00 şi 6.00 în regiunea Ile-de-France, inclusiv în Paris, şi în alte metropole – Grenoble, Lille, Lyon, Aix-Marseille, Rouen, Toulouse şi Montpellier. Restricţiile vor dura patru săptămâni. „Interdicţiile de circulaţie pe timp de noapte sunt o măsură pertinentă. Ar fi disproporţionat să reintroducem restricţii totale pe întreg teritoriul ţării (…) Restricţiile vor dura patru săptămâni şi vom merge la Parlament pentru a le prelungi până la 1 decembrie. Şase săptămâni este intervalul de timp care ni se pare util„, a explicat Macron.

Pentru a pune în aplicare măsura de carantină, vor exista controale şi amenzi de 135 de euro şi în cazul unor infracţiuni repetate amenda va ajunge la 1500 de euro.