Franţa începe să ridice restricţii din 2 februarie, după intrarea în vigoare a certificatului de vaccinare

Prim-ministrul francez Jean Castex a anunţat joi ridicarea progresivă, începând din 2 februarie, a unora dintre măsurile menite să lupte împotriva pandemiei de COVID-19, printre care purtarea măştii în exterior impusă în anumite zone.

21 ian. 2022, 09:53
Franţa începe să ridice restricţii din 2 februarie, după intrarea în vigoare a certificatului de vaccinare

Din 2 februarie, adică la nouă zile după intrarea în vigoare pe 24 ianuarie a paşaportului de vaccinare, limitările de prezenţă în locurile publice vor fi eliminate, iar telemunca va fi doar ‘recomandată’, a precizat Castex.

Paşaportul de vaccinare, care va înlocui paşaportul sanitar pentru persoanele de peste 16 ani, va fi necesar pentru accesul la activităţi de timp liber, în restaurante, la târguri, seminarii, în transportul public interregional.

Intrarea în vigoare a paşaportului de vaccinare, care, potrivit lui Castex, ar urma să permită ‘ridicarea majorităţii restricţiilor impuse’, va depinde de decizia pe care o va lua vineri Consiliul constituţional, sesizat de deputaţi şi senatori din opoziţie.

Din 16 februarie, cluburile se vor putea redeschide, vor putea avea loc concerte, se va permite consumaţia în baruri, pe stadioane, în săli de cinema sau mijloace de transport, potrivit Agerpres.

În ce priveşte şcolile, prim-ministrul are în vedere o relaxare a protocoalelor sanitare la revenirea din vacanţa din februarie, sau cel târziu pe 7 martie în anumite regiuni.

În paralel, guvernul a anunţat începerea administrării dozei booster, care nu va fi însă obligatorie, pentru adolescenţii între 12 şi 17 ani.

Citeşte şi: Premieră în UE, vaccinarea obligatorie a tuturor adulţilor a devenit realitate în Austria. Legea a fost votată de parlament şi va fi aplicată în 15 zile