Franţa: Nicolas Sarkozy, trimis în judecată

Justiția franceză a dispus retrimiterea în judecată a fostului președinte de dreapta Nicolas Sarkozy și a 13 protagoniști în ancheta privind cheltuielile acestuia de campanie înainte de alegerile prezidențiale din 2012, implicând un sistem vast de facturi false, scrie presa franceză.

07 feb. 2017, 11:34
Franţa: Nicolas Sarkozy, trimis în judecată

Sarkozy, care s-a retras din politică în noiembrie după eșecul său în alegerile primare ale dreptei franceze în perspectiva alegerilor prezidențiale din primăvară, a fost retrimis în judecată pentru finanțarea ilegală a campaniei sale electorale din 2012.

Justiția îl acuză că a depășit cu bună știință limita cheltuielilor permise de lege, fixată la 22,5 milioane de euro.

După fostul președinte de dreapta Jacques Chirac (1995-2007), condamnat în 2011 la doi ani de închisoare cu suspendare într-un caz de locuri de muncă fictive la Primăria din Paris, aceasta este pentru a doua oară când un fost șef de stat este retrimis în judecată în Franța din 1958, la începutul celei de-a Cincea Republici. A Cincea Republică este sistemul politic cu forma de stat republicană în vigoare în Franța după 5 octombrie 1958 până în ziua de astăzi. A Cincea Republică urmează celei de-a Patra Republici, instaurată în 1946, potrivit Agerpres.

„Judecătorul de instrucție primul sesizat” în dosar, Serge Tournaire, a ordonat vinerea trecută retrimiterea cazului în instanță penală, a indicat sursa judiciară. Un alt judecător nu a semnat însă ordinul, un element de care ar putea profita Nicolas Sarkozy pentru a contesta retrimiterea sa în judecată.

Ancheta, deschisă în 2014, a vizat un vast sistem de facturi false concepute pentru a ascunde cheltuieli masive de campanie depășite.

În afară de Nicolas Sarkozy, judecătorul a dispus retrimiterea în instanță a altor 13 persoane, inclusiv foste cadre ale partidului său, pentru fals sau de uz de fals, abuz de încredere, ascundere, escrocherie sau complicitate și complicitate la finanțarea ilegală a campaniei.

Toți sunt suspectați de participare la stabilirea unui sistem de facturi false pentru a imputa partidului UMP (acum redenumit Republicanii) aproximativ 15 milioane de euro cheltuieli pentru mitinguri, care ar fi trebuit să fie incluse în bugetul de campanie al candidatului. Sarkozy nu este acuzat că avea cunoștință de aceste fraude, dar este suspectat că a angajat cheltuieli suplimentare, cerând noi mitinguri, în timp ce fusese informat cu privire la riscul de depășire a plafonului, fapt pe care el îl neagă.


loading...