Franţa raportează cazuri de hemofilie după vaccinarea cu Pfizer

Franţa raportează cazuri de hemofilie după vaccinarea cu peste 20.964.000 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, potrivit celui mai recent raport al Agenţiei pentru Medicamente (ANSM).

24 mai 2021, 10:28
Franţa raportează cazuri de hemofilie după vaccinarea cu Pfizer
Franţa raportează cazuri de hemofilie după vaccinarea cu Pfizer

Franţa raportează cazuri de hemofilie după vaccinarea cu Pfizer. Potrivit Agenţiei pentru Medicamente, de la începutul campaniei de vaccinare anti-Covid au fost administrate peste 20.964.000 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech.

Franţa raportează cazuri de hemofilie după vaccinarea cu Pfizer

„Printre efectele aflate deja sub supraveghere specifică, analiza unui nou caz de hemofilie dobândită în această perioadă, care creşte la trei numărul cazurilor apărute de la începutul vaccinării”, transmite Agenţia pentru Medicamente (ANSM) în cel de-al 5-lea raport de farmacovigilenţă cu privire la vaccinul Pfizer, care acoperă perioada 30 aprilie – 13 mai.

Boala s-a dezvoltat în câteva zile până la o lună, la persoane cu vârsta peste 75 de ani.

Hemofilia este o boală care împiedică coagularea corectă a sângelui, este foarte rară (1 până la 1,5 de cazuri la un milion de indivizi pe an) şi afectează mai des pacienţi cu vârsta medie peste 60 de ani, a explicat agenţia.

Agenţia pentru Medicamente a transmis că acest efect secundar foarte rar nu pune în discuţie raportul beneficiu/risc al vaccinului Pfizer-BioNTech, dar și că în perioada 6-13 mai au fost raportate opt cazuri noi de tromboză cu localizare atipică, însă fără cazuri noi de deces, asociate cu vaccinul AstraZeneca (Vaxzevria).

Citeşte şi Noi măsuri de relaxare, de la 1 iunie. Anunţul momentului, făcut de Florin Cîţu: „Toate depind de campania de vaccinare”

Reamintim că Franța a început relaxarea restricțiilor pe 3 mai, când au putut fi reluate călătoriile interne, oamenii având voie să parcurgă distanțe mai mari de 10 kilometri față de casă fără adeverință. De asemenea, s-au redeschis școlile gimnaziale (cele primare fuseseră deja deschise).

Cafenelele, restaurantele, cinematografele şi muzeele din Franţa s-au redeschis şi ele, după ce autoritățile au decis să relaxexe restricțiile. Restaurantele s-au deschis însă la doar 50% din capacitate și doar pe terase, primirea clienților la interior fiind în continuare interzisă.

Cinematografele și teatrele vor putea fi ocupate doar în proporție de 35%, până la maximum 800 de spectatori. Ora de intrare în casă nu mai este 19.00, ca până acum, ci s-a revenit la ora 21.00.

Interdicția de circulație pe timpul nopții este programată să fie ridicată la sfârșitul lunii iunie, potrivit lui Emmanuel Macron.

Citeşte şi Valeriu Gheorghiţă: „Riscăm un val patru care s-ar putea să fie destul de important”. Cum încearcă să-i convingă să se vaccineze pe oamenii de la sate