Franța se confruntă cu un focar de gripă aviară. Țara este în stare de alertă

Franța este în stare de alertă în ceea ce privește gripa aviară, obligând fermele să țină păsările în spații închise pentru limitarea răspândirii bolii contagioase.

10 nov. 2022, 14:54
Franța se confruntă cu un focar de gripă aviară. Țara este în stare de alertă

Ministerul Agriculturii din Franța a anunțat joi că țara a fost pusă sub stare de alertă „ridicată” cu privire la gripa aviară și se iau măsuri pentru combaterea răspândirii acestei boli contagioase.

Franța, al doilea cel mai mare producător de păsări de curte din Uniunea Europeană, a raportat în ultima lună o creștere a focarelor de gripă aviară, după ce în acest an a fost înregistrat cel mai grav val de îmbolnăvire din istoria țării, cu circa 22 de milioane de păsări sacrificate, potrivit Reuters.

Citește și: Franța vine cu o nouă idee macabră. Pentru ca înmormântarea să fie eco, sicriul este dus la cimitir cu bicicleta

În perioada 1 august-8 noiembrie, au fost detectate în fermele francezele 49 de focare de gripă aviară înalt patogenă (HPAI), cu un număr ridicat și în creștere de cazur descoperite la păsările domestice din curți, dar și în rândul păsărilor sălbatice, potrivit ministerului.

„Într-un context marcat de o persistenţă fără precedent a virusului în mediu şi de o puternică activitate migratoare a păsărilor sălbatice, este esenţial să se consolideze măsurile de prevenire pentru a evita contaminarea fermelor avicole”, a declarat ministerul într-un comunicat de presă.

Chiar dacă este inofensiv pentru alimente, răspândirea sa este periculoasă pentru industria avicolă, provocând un efect devastator în interiorul fermelor. De aceea, au fost luate măsuri suplimentare, inclusiv pentru vânătoare, pentru a împiedica răspândirea bolii.

Gripa aviară apare prponderent toamna și iarna, și se transmite prin fecalele păsărilor sălbatice migratoare sau prin contactul direct cu furajele, hainele și echipamtele contaminate.

Citește și: Profesorii debutanţi din Franţa vor primi salarii de cel puţin 2000 de euro din 2023. Cu cât sunt plătiţi dascălii în România