Franța se împotrivește Comisiei Europene. Nu va elimina mașinile poluante din 2035

Franța nu se supune planului impus de Comisia Europeană în ceea ce privește eliminarea mașinilor poluante din 2035. Guvernul francez dorește eliminarea acestor automobile abia de la finele deceniului următor
Ruxandra Rădulescu
13 iul. 2021, 11:04
Franța se împotrivește Comisiei Europene. Nu va elimina mașinile poluante din 2035

Franța respinge propunerea Comisiei Europene care impune ca emisiile automobilelor să scadă cu 65% începând din 2030 şi să fie reduse la zero din 2035.  Conform unui oficial din cadrul biroului preşedintelui Emmanuel Macron, guvernul de la Paris plănuiește în schimb reducerea emisiilor automobilelor cu 55% până în 2030 și vrea ca modelele hibride să poată rămâne pe piaţă o perioadă mai lungă de timp.

Macron s-a întâlnit recent cu mai mulţi directori de la o serie de producători auto, precum Stellantis NV şi Renault SA dar şi cu reprezentanţii sindicali cu scopul de discuta tranziția la autoturisme electrice. Potrivit unor surse oficiale anonime, Franţa dorește să ofere un sprijin financiar industriei auto pentru a se adapta la noua tehnologie.

„Ştim că nu există alte opţiune decât trecerea la automobilele electrice. Ceea ce este important este să ne pregătim în avans”, a spus Jean-Marie Robert, reprezentant al confederaţiei sindicale CFDT, care a participat la întâlnirea cu Emmanuel Macron.

Deși eliminarea mașinilor poluante este un pas înainte pentru mediul înconjurător, 100.000 de mii de oameni și-ar putea pierde locul de muncă, după ce mai mai multe uzine se vor închide până în 2035.

Producţia de automobile electrice şi vehicule pe bază de celule de combustibil necesită mai puţină forţă de muncă comparativ cu vehiculele hibride şi motoare diesel. Însă Franţa este în urma altor ţări precum Germania, Japonia şi SUA când vine vorba de numărul de roboţi utilizaţi de industria auto iar muncitorii francezi sunt mai scumpi decât cei din ţările din estul şi sudul Europei, relatează Digi24.

Franţa, în pericol să aibă 20.000 de cazuri de COVID-19 pe zi. Avertismentul ministrului Sănătăţii

Franţa s-ar putea confrunta cu 20.000 de cazuri de COVID-19 pe zi. Semanlul de alarmă a fost tras de ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran. Oficialul a precizat că infecţiile cu varianta Delta vor predomina în totalul contaminărilor pe teritoriul ţării.

Sâmbătă, Franţa a raportat o creştere a numărului de cazuri de COVID-19, 4.696 de noi cazuri de contaminări faţă de 3.006 de infecţii, cu o săptămână înainte.

„Ceea ce constat eu în Franţa este că spitalizările au încetat să se diminueze de 24-48 de ore, în plus există o mică creştere a activităţii Serviciului medical de urgenţă, în special în Ile-de-France, ceea ce arată că epidemia este într-adevăr pe cale să revină” a declarat Olivier Veran duminică la Radio J, potrivit Agerpres.

„Ţinând cont de tendinţa epidemiologică a acestei variante Delta, mult mai contagioasă decât COVID-19 cu care ne-am confruntat vara trecută, cele 3.000 de cazuri ar putea deveni 6.000 într-o săptămână, 12.000 în 15 zile şi să urce la peste 20.000 sau chiar mai mult la începutul lunii august dacă nu acţionăm”, a adăugat ministrul Sănătăţii din Franţa.

Oficialul a făcut aceste declaraţii înaintea unui consiliu de apărare în sănătate, ce va fi condus de preşedintele Emmanuel Macron. În cadrul reuniunii, ar urma să fie abordate întrebări legate de vaccinarea obligatorie pentru angajaţii din sistemul sanitar, prelungirea „permisului de sănătate” şi testarea gratuită în faţa riscului celui de-al patrulea val al epidemiei, ca urmare a răspândirii variantei Delta.

 

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Singurele zodii pentru care se răstoarnă căruță cu noroc. Au portofelul plin, belșug și fericire din abundență, Berbecii cei mai avantajați de astre
Capital.ro
Schimbare majoră la inspecția tehnică auto. Milioane de șoferi sunt obligați să plătească anual
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Mituri despre cartea de identitate electronică. Care e, de fapt, adevărul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
ITP anual pentru vehiculele mai vechi de 10 ani. Noi reguli UE. Nu ma treci inspecția tehnică periodică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare