Franţa se pregăteşte pentru efectele viitorului Brexit. Au apărut primele reacţii după salvarea votului

Adunarea Naţională a adoptat definitiv, miercuri, iar Senatul urmează să se pronunţe joi asupra acestuia, proiectul de lege care pregăteşte Franţa în vederea oricărei forme pe care ar lua-o ieşirea regatului Unit din Uniunea Europeană, inclusiv un Brexit fără acord, potrivit AFP.

16 ian. 2019, 19:48
Franţa se pregăteşte pentru efectele viitorului Brexit. Au apărut primele reacţii după salvarea votului

Adunarea a adoptat, la o zi după respingerea masivă a acordului Brexitului în Camera Comunelor, un text de compromis între deputaţii şi senatorii francezi, cu 63 la un vot şi patru abţineri.

Acest proiect de lege abilitează Guvernul să adopte prin ordonanţe măsuri de pregătire cu privire la Brexit în domenii care ţin de competenţa franceză şi nu a UE. Este vorba despre protejarea intereselor francezilor cu reşedinţa în Regatul Unit, despre garantarea unui statut cetăţenilor britanici din Franţa şi despre măsuri în vederea restabilirii controalelor mărfurilor la frontieră.

”Este indispensabil ca ţara noastră să poată face faţă tuturor situaţiilor, inclusiv unei absenţe a acordului”, a declarat ministrul Afacerilor Europene Nathalie Loiseau, evocând ”votul dur” suferit de premierul britanic Theresa May în Camera Comunelor.

Dezaprobând proiectul acordului divorţului negociat timp de 17 luni de May cu reprezentanţi UE – cu 432 la 202 voturi – ”Regatul ne transmite (…) un mesaj de salvare”, a apreciat preşedintele Comisiei Speciale a Adunării Jean-Louis Bourlanges (MoDem).

Citeşte şi Presa şi-a arătat îngrijorarea faţă de Brexit şi avertizează că Marea Britanie se îndreaptă spre dezastru

Liderul grupului parlamentar La France Insoumise (LFI) Jean-Luc Mélenchon a apărat în zadar o moţiune de respingere prealabilă a textului susţinut de grupul comunist, denunţând organizaţia UE.

”Englezii au înţeles perfect, ca francezii şi ca alţii (…) că UE a intrat într-un impas din cauza principiilor care o organizează (…), a tratatelor bugetare”, a declarat el.

”Să se acţioneze prin ordonanţe nu este serios”, a declarat comunistul Jean-Paul Lecoq.

Pierre-Henri Dumont (LR) a criticat, la rândul său, ”o lipsă de anticipare” a guvernului, mai ales în problema vămilor. ”Nu vom fi pregătiţi”, la data prevăzută a Brexitului, la 29 mai, consideră acest ales de la Pas-de-Calais.