Fraudă cu diplome româneşti de Drept în Italia

Sute de italieni au fost înşelaţi de o "fabrică de diplome" din România. Oamenii au plătit peste 7.000 de euro ca să obţină atestate de avocat la Bucureşti. Întorşi în ţara lor, toţi au descoperit că au dat banii pentru hârtii fără valoare. Patronul uzinei de acte este un fals avocat, arestat în Romania de săptămana trecută.

02 iul. 2013, 16:18
Fraudă cu diplome româneşti de Drept în Italia

Potrivit unei anchete realizate de cotidianul italian La Repubblica, absolvenţi de Drept din Italia au încercat să fenteze examenul pentru atestatul de avocat în peninsulă: au venit să susţină concursul în România. „România face acest lucru ca pe o afacere. Pentru că îşi spun: ‘Ce mă interesează pe mine că tu devii avocat? Tu dispari de aici şi nu îmi faci concurenţă’ „, a declarat un reprezentant al firmei de intermediere.

Tinerii italieni s-au înscris la examenul de intrare în Baroul Bucureşti. Fără să ştie, însă, că nu era vorba de Baroul real, ci de o asociaţie fantomă înfiinţată de Pompiliu Bota. Tinerii au primit cursuri tipărite şi o serie de teste, apoi, în câteva săptămâni, au fost gata pentru examen. Evident, ştiau deja răspunsurile.

Absolvenţii italieni au primit apoi decizia în baza căreia credeau că pot practica avocatura. Când au incercat să se înscrie în baroul din Italia, au aflat că adeverinţa emisă în România nu este recunoscută. Pentru diplomă, au dat însă bani grei, 7.000 de euro plus TVA.

În urmă cu câteva zile, Pompiliu Bota şi şase avocaţi ai Baroului Bota au fost reţinuţi pentru înşelăciune şi exercitarea fără drept a profesiei de avocat. Asta după ce Bota a fost condamnat, anul trecut, de Curtea de Apel Alba Iulia la închisoare cu suspendare pentru exercitarea fără drept a profesiei de avocat.