FRAUDĂ LA ADMITEREA ÎN LICEU. Ministerul Educaţiei va sesiza organele de urmărire penală la Suceava

Anchetă penală în cazul transferurilor ilegale de la liceu. Ministerul Educaţiei a depistat 332 de cazuri ilegale de transfer numai în judeţul Suceava, după admiterea la liceu din acest an, potrivit unui comunicat al instituţiei. Ministerul va sesiza în aceste cazuri organele de urmarire penală. Corpul de control al ministrului face verificări privind suspiciuni de fraudă în transferul elevilor de clasa a IX-a şi în alte judeţe.

17 aug. 2015, 10:00
FRAUDĂ LA ADMITEREA ÎN LICEU. Ministerul Educaţiei va sesiza organele de urmărire penală la Suceava

O echipă a Corpului de Control al ministrului Educaţiei a efectuat, în perioada 11-14 august, un control la Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, având ca tematică verificarea unor proceduri privind admiterea în învăţământul liceal de stat în anul şcolar 2015-2016, mai precis modalitatea în care au fost soluţionate „situaţiile speciale” apărute după repartizarea computerizată, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Educaţiei.

„În sensul definit de metodologie, prin „situaţii speciale” se înţeleg situaţiile medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi”, potrivit aceluiaşi document.

Din documentele verificate, s-a constatat că, dintr-un total de 523 de cereri de transfer depuse, dintre care 7 în afara termenului stabilit, au fost aprobate 386 de cereri. Dintre cele 386 de cereri aprobate, transferurile a 332 de elevi au fost aprobate fără respectarea prevederilor legale prevăzute de Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat. S-a constatat, de asemenea, că majoritatea cererilor aprobate nu sunt însoţite de documente care să justifice situaţiile speciale invocate în aprobare.

Compararea mediilor de admitere ale elevilor transferaţi cu ultima medie de admitere din liceele în care li s-a aprobat transferul a relevat, în numeroase cazuri, diferenţe cuprinse între 1 punct şi 2,83 puncte.

Alte concluzii ale Corpului de Control au fost: „nu au existat consultari intre comisia judeteana si Ministerul Educatiei pentru cazurile speciale de transfer; comisia a introdus criterii de transfer, fara sa solicite avizul Ministerului Educatiei, deci acestea exced reglementarilor legale; exista date care arata ca cel putin un membru al comisiei nu a fost prezent la sedintele comisiei in care s-a discutat aceste situatii„.

Prin urmare, la propunerea echipei de control, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a aprobat următoarele măsuri:

  • Anularea transferurilor efectuate cu încălcarea prevederilor legale.
  • Cercetarea disciplinară a membrilor Comisiei de admitere a ISJ Suceava pentru încălcarea prevederilor legale privind transferul elevilor.
  • Sesizarea organelor de cercetare penală privind săvârşirea unei posibile infracţiuni de abuz în serviciu în legătură cu modalitatea de aprobare a transferurilor elevilor după repartizarea computerizată.

„Am aprobat raportul Corpului de Control cu aceste masuri, astfel ca vor fi sesizate organele de urmarire penala„, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.

Ministerul Educaţiei a anunţat la finalul săptămânii trecute că verifică transferurile elevilor care intră în clasa a IX-a, în judeţele Suceava, Prahova, Bihor, Brăila şi Neamţ.

Corpul de Control al ministrului Educaţiei va merge, marţi, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamt, după ce luni a fost la Bihor, Brăila şi Prahova. Rapoartele pentru aceste judeţe se vor finaliza joi.

CITEŞTE ŞI Acuzaţii de FRAUDĂ la repartizarea în licee. Ministerul Educaţiei a trimis Corpul de Control