Fraudă la Bacalaureat 2021. Subiectele şi rezolvările lor la proba de profil au apărut pe Facebook. Ministrul Educaţiei anunţă sancţiuni dure

Mai mulţi absolvenţi de clasa a XII-a vor fi eliminaţi din examenul de Bacalaureat 2021, sesiunea de toamnă, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Scandalul a pornit de la faptul că în timpul ultimei probe de la Bacalaureat pe un grup de Facebook au apărut subiectele şi rezolvările lor. Mai mulţi candaţii din cinci judeţe ar fi avut acces la rezolvări în sala de examen.

18 aug. 2021, 13:34
Fraudă la Bacalaureat 2021. Subiectele şi rezolvările lor la proba de profil au apărut pe Facebook. Ministrul Educaţiei anunţă sancţiuni dure

Fraudă la Bacalaureat 2021. Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a anunţat că au existat tentative de fraudare la examenul de Bacalaureat, unde în şcoli din cinci judeţe au fost elevi care au încercat să trişeze la proba de profil. El a adăugat că aceşti candidaţi au fost identificaţi şi vor fi eliminaţi din examen.

„Este vorba de o fraudă care o să fie sancţionată la cel mai aspru nivel. Cu siguranţă elevii care nu au înţeles că nu au acces la mijloacele de comunicare în sala de examen o să fie eliminaţi din examen. Sigur că două sesiuni nu o să mai aibă dreptul să participe la acest examen. Se fac verificări atât cât se pot face într-o şcoală. Profesorii au limitări în a face aceste verificări, în contextul în care tehnologia a evoluat, iar dispozitivele sunt foarte mici. Luăm în calcul şi să fie o înţelegere cu supraveghetorii”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, într-o intervenţie telefonică, miercuri la Digi 24.

Fraudă la Bacalaureat 2021. Sorin Cîmpeanu anunţă sancţiuni dure

Sorin Cîmpeanu a precizat că este vorba despre candidaţi din cinci săli de examen din cinci licee din mai multe judeţe, precum Brăila, Braşov, Gorj şi Dolj.

„Nu vor mai avea dreptul să participe la acest examen. Noi am popularizat cât am putut de mult importanţa respectării regulilor de etică pentru a asigura relevanţa examenului de Bacalaureat. Cei care nu au înţeles, vor plăti. Candidaţii vor fi eliminaţi cu siguranţă. Ei sunt deja identificaţi şi vor fi eliminaţi din examen”, a adăugat Cîmpeanu.

Un candidat de la Liceul cu Program Sportiv din Târgu Jiu a fostografiat subiectele de la Bacalaureat 2021 şi le-a postat pe internet

Un candidat care susținea proba la alegere a profilului și specializării la Liceul cu Program Sportiv Târgu Jiu a fost eliminat din examen după ce a fost prins încercând să copieze cu ajutorul unui telefon mobil.

Potrivit pandurul.ro, candidatul a fotografiat subiectele primite și le-a transmis altei persoane care, la rândul său, le-ar fi postat pe o rețea de socializare. Cazul a ajuns în atenția poliției.

”Un elev a fost eliminat la Liceul cu Program Sportiv din Târgu Jiu. Imediat după ce a început distribuirea subiectelor, profitând de faptul că profesorii asistenți împărțeau materialele, acesta a fotografiat subiectul și l-a trimis unei persoane care a postat acel subiect pe un grup de Facebook. Președintele centrului de examen a intrat pe acel grup și a identificat faptul că acel candidat era din centrul său. A fotografiat și codul de identificare. Elevul a fost eliminat din examen. Băiatul era de la liceul din Tismana”, spune Nicolae Negrea, inspector școlar ISJ Gorj.

Candidaţii înscrişi la sesiunea de toamnă a Bacalaureat 2021 au susţinut miercuri proba la alegere a profilului şi specializării, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

Citeşte şi: Barem română Bacalaureat 2021, sesiunea toamnă. Cum se puteau rezolva subiectele pentru o notă cât mai bună

Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 31 august (până la ora 12,00).

Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12,00 – 18,00, atât în format fizic, cât şi electronic. În acest
sens, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit electronic inclusiv o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.

Citeşte şi: Subiecte MATEMATICĂ Bacalaureat 2021. AVEM cerinţele pentru a doua probă obligatorie. EDU.ro a publicat BAREMUL

Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor (1 – 3 septembrie), vor fi comunicate vineri, 3 septembrie.

Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5 (cinci), iar media finală pentru promovarea examenului este cel puţin 6 (şase).