Frica de dentist are leac. Cum scapi de dentofobie

Publicat: Luni, 27 Februarie 2017 11:37 // Actualizat: Luni, 27 Februarie 2017 11:37 // Sursa: romaniatv.net

Numai gândul că trebuie să mergi la dentist îți stârnește repulsia? Mirosul tipic de cabinet stomatologic îți reamintește experiențele dureroase din trecut? Este posibil să te numeri printre cei 25% de persoane care suferă de ceea ce se numește dentofobie sau teamă de dentist.

Atacurile de panică, sufocarea, frisoanele, stările de leșin se declanșează adesea la persoanele care au fobie de medicul dentist doar la auzul zgomotelor frezei dentare sau la sesizarea mirosului substanțelor folosite pentru tratamentele stomatologice. Acestea sunt asociate cu o experienţă neplăcută din trecut.

Inițial dentofobia se poate manifesta doar ca anxietate dentară și este depășită, dar pe măsură ce experiențele negative se adună, se ajunge la o agravare a fobiei, manifestată prin evitatea tratamentelor stomatologice de orice fel, în ciuda durerilor apărute. Partea bună este că, în ultimii ani, medicii dentişti au început să folosească tot mai mult anestezia sau laserele, ceea ce a făcut tratamentele mai puţin dureroase şi au diminuat senzaţia de vulnerabilitate a celor aflaţi pe scaunul stomatologic.

Cine este mai expus la dentofobie

Frica de dentist poate să apară la orice vârstă. Dacă nu este tratată, este posibil să evolueze către teama de injecții, cunoscută ca tripanofobie, sau către fobia de medici în general, denumită iatrofobie. O categorie vulnerabilă la acest tip de fobie este reprezentată de persoanele care au avut în copilărie experiențe neplăcute sau chiar traumatizante la dentist. De asemenea, sunt predispuși la dentofobie cei care au avut probleme în urma unei anestezii stomatologice, cum ar fi senzația de sufocare. 

Un medic bun alungă frica

Nu găsești un stomatolog bun neapărat în momentele de criză, când ai dureri mari. Cel mai bine ar fi să ceri din vreme recomandări de la cunoscuți atunci când ei se confruntă cu probleme stomatologice.

Dacă suferi de anxietate dentară, nu risca să ajungi la dentofobie. Caută un medic despre care pacieții lui spun că este nu doar un profesionist, ci și răbdător, empatic și atent să dea explicații privind tratamentele pe care urmează să le aplice în cazul tău. Un dentist potrivit pentru tine este cel care:

- încearcă să se pună în locul celor de pe scaunul din cabinet,

- explică fiecare pas pe care urmează să-l facă

- nu critică, ci arată înțelegere

- informează pacientul ce are de făcut în continuare pentru a evita alte probleme dentare pe viitor.

Odată găsit un astfel de stomatolog, propune-i s-o luaţi treptat, făcând la prima vizită un simplu control, apoi la a doua o curăţare profesională a dinţilor, pentru ca abia apoi să treceţi la tratarea problemelor dentare. Se va crea astfel o relaţie medic-pacient bazată pe încredere şi comunicare, iar fiecare pas făcut împreună va fi acceptat de comun acord.

Sfat

Dacă nu mai vrei nici în ruptul capului să calci într-un cabinet stomatologic, te pot ajuta să scapi de dentofobie un psiholog sau un psihiatru. Amânarea nu duce doar la creșterea intensității durerii, ci și la complicații medicale: pierderea prematură a danturii, afecțiuni gingivale.

Află ce boli provoacă dinții netratați AICI

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
carii dentist frica dentist stomatolog
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8730
RON
23 Oct
noapte 6 °
zi 23 °
Ultimele joburi adaugate
24 H