Frig pe continentul american, dar temperatura va creşte treptat în următoarele zile. Gerul a ucis 22 de oameni

Temperaturile glaciale au doborât recordurile de frig, duminică, în nord-estul Statelor Unite, însă meteorologii prognozează o atenuare a acestui fenomen şi prevăd temperaturi mai blânde pentru această săptămână.

08 ian. 2018, 11:10
Frig pe continentul american, dar temperatura va creşte treptat în următoarele zile. Gerul a ucis 22 de oameni

Temperaturile glaciale sunt vinovate de moartea a 22 de persoane în Statele Unite. Duminică, termometrul afişa o temperatură de -15° Celsius pe aeroportul JFK din New York, unde domneşte haosul, din cauza numeroaselor anulări şi amânări ale curselor aeriene.

Terminalul 4 a fost parţial inundat duminică în urma unei rupturi a unei conducte de canalizare, au dezvăluit reprezentanţii aeroportului. Imaginile transmise de televiziune arată jeturi consistente de apă care tâşneau şi curgeau din plafonul unei zone de recepţie a bagajelor, în timp ce aproximativ 100 de geamantane erau duse într-o zonă sigură.

Sâmbătă, nicio cursă internaţională nu a aterizat pe terminalul 1, care primeşte în special zborurile companiilor Air France, Japan Airlines, Korean Air şi Lufthansa. În total, sâmbătă, 94 de curse au fost anulate şi 17 au fost redirecţionate, potrivit Agerpres.

La Boston, termometrul indica -19° Celsius duminică dimineaţă. Ultima dată această valoare a fost înregistrată pe 7 ianuarie 1896. Totuşi, temperaturile au început să crească uşor de duminică după-amiază. În estul Canadei, alertele de ger extrem au fost ridicate, duminică, de serviciile meteorologice. Dar creşterea temperaturilor va fi însoţită de noi căderi de zăpadă.

Marile axe rutiere au fost redeschise pentru circulaţie şi doar reţeaua rutieră secundară este afectată de încetiniri sau blocaje. Traversările maritime erau în continuare suspendate duminică, aşa cum a fost şi cazul feribotului care face legătura între Ile-du-Prince Edouard şi Iles-de-la-Madeleine.

În provincia Terranova şi Labrador, Environnement Canada prevede „furtuni de zăpadă (…) În Quebec, un nou val de ninsoare era aşteptat de duminică seară şi acesta ar putea să dureze până marţi.