Fructele și legumele din UE, nicio probă neconformă. Raport: aproape toate problemele, găsite la produse din România și Turcia

Nici o probă de fructe și legume din Uniunea Europeana nu a fost neconformă în 2019, arată un raport oficial al Autorității Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Aproape toate problemele au fost găsite la produse din România și Turcia.

16 iun. 2021, 14:05
Fructele și legumele din UE, nicio probă neconformă. Raport: aproape toate problemele, găsite la produse din România și Turcia

Fructele și legumele din UE, nicio probă neconformă. Rezultatele ANSVSA contrazic flagrant declarațiile fostului lider PSD, Liviu Dragnea, care susținea că străinii aduc în România „alimente pline de otravă, pline de chimicale, de o calitate mult inferioară faţă de aceleaşi alimente vândute în ţările de origine”. Autoritățile sanitare au prelevat peste 5100 de probe de fructe, legume, cereale, produse prelucrate, inclusiv alimente pentru copii și produse animale. Jumătate au fost din producția românească, 400 din producția comunitară și 2200 de probe din afara Uniunii Europene, scrie LantulAlimentar.

Fructele și legumele din UE, nicio probă neconformă

Peste 60% din probe au fost fără reziduuri de pesticide, 37% aveau reziduuri sub limitele maxime admise, aproape 2% din probe au avut urme de pesticide peste nivelul maxim admis și în jur de un procent au fost neconforme. S-au găsit reziduuri de Fipronil în ouă de găină și în grăsimea de pasăre, precum și pesticide în probele de salată, spanac, mere, pătrunjel, mărar, ceapă verde, roșii și pere din România. De asemenea, au fost depistate chimicale în rodii, gutui, vinete, pepene galben și ardei dulce din Turcia, mere din India și piersici din Egipt.

ANSVSA: Nu există dovezi ştiinţifice că pâinea sau carnea sunt surse de transmitere a COVID-19