Sindicatele din sănătate, în grevă japoneză din 21 martie

Federația Sindicală "Hipocrat" din România - FS "Hipocrat" și Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România - CFSMR, federații membre CNS "Cartel ALFA", încep protestele din 21 martie, prin intrarea în grevă de tip japonez timp de cinci zile, a anunțat, marți, Ion Cotojman, președintele FS "Hipocrat".

15 mart. 2016, 09:46
Sindicatele din sănătate, în grevă japoneză din 21 martie

Ion Cotojman, președintele FS „Hipocrat”, a precizat că la proteste vor participa peste 7.000 de persoane, reprezentând personal medical (medici, asistente, infirmiere).

Potrivit reprezentanților sindicali, decizia a fost luată după întâlnirea pe care conducerea celor două formațiuni a avut-o cu ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, și cu ministrul Secretar de Stat, Francisk Iulian Chiriac. Discuțiile au vizat soluționarea revendicărilor salariaților din Sănătate și nu s-au finalizat cu un calendar concret și realist pentru rezolvarea acestor probleme.

Solicitările F.S. „Hipocrat” și CFSMR vizează aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară și în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referință salariul minim brut pe economie de 1.250 lei; acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiții deosebite de muncă, sporul de doctorat; respectarea normei de muncă și a timpului de muncă și de repaus pentru toate categoriile de personal din Sănătate, prin reducerea până la eliminare a deficitului de personal.

De asemenea, aceștia susțin că lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o normă de muncă efectivă mare, timpul de repaos și de refacere fiind mult mai redus decât timpul de muncă.

Sindicatele cer asigurarea în regim gratuit și prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate; creșterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator și medicină de familie.

Federațiile atrag atenția că, în lipsa unei decizii rectificative solicitate, se poate ajunge la escaladarea stării conflictuale, în perioada următoare mergând până la întreruperea parțială a activității, disfuncționalitățile create căzând exclusiv în responsabilitatea Guvernului României.