FSE Spiru Haret: Avize pentru protecţia contra incendiilor, obţinute de proprietarul unităţilor de învăţământ

Obținerea unei autorizații cu privire la protecția contra incendiilor este responsabilitatea proprietarului unităților de învățământ preuniversitar, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație "Spiru Haret".
Filip Stan
07 nov. 2015, 14:45
FSE Spiru Haret: Avize pentru protecţia contra incendiilor, obţinute de proprietarul unităţilor de învăţământ

„Unii și-au dorit foarte mult o descentralizare a sistemului de învățământ preuniversitar. Această descentralizare a impus din start ca toate unitățile, toate clădirile, să treacă în proprietatea autorităților locale. În momentul în care ți-ai dorit și acest lucru s-a și întâmplat, ca proprietar ești obligat să obții toate autorizațiile necesare pentru buna funcționare a acestora. Știu că unii încearcă în momentul de față să treacă întreaga responsabilitate în sarcina directorilor unităților de învățământ. Este o mare greșeală”, a declarat, pentru Agerpres, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

El a precizat că un director al unei unități de învățământ are alte preocupări și că ar fi „aberant” să își imagineze cineva că cele 93% dintre unitățile de învățământ fără o astfel de autorizație vor fi închise.

„Un director are alte preocupări la nivelul unei unități de învățământ preuniversitar, trebuie să își facă și obligația de catedră, să participe și la toate comenzile pe care le primește din partea inspectoratelor școlare și a Ministerului Educației. Atunci ne punem întrebarea: Oare autoritățile locale ce păzesc? Cred că este aberant să își imagineze cineva că în momentul de față închidem 93% din unitățile de învățământ pre-universitar. Ce facem? Stopăm toate activitatea în învățământ ca să rezolvăm problema autorizațiilor?”, a spus președintele FSE Spiru Haret.

De asemenea, acesta a menționat că există oricând riscul declanșării unui incendiu, care cu greu poate fi prevenit în unitățile de învățământ pre-universitar.

„Declarația (premierului interimar Sorin Cîmpeanu n.r.) atrage atenția asupra unei probleme în privința căreia nu s-a sesizat nimeni. A trebuit să se întâmple o nenorocire ca să constatăm că peste 93% dintre unitățile de învățământ preuniversitar din România nu au autorizație din partea ISU și a pompierilor. Există oricând riscul declanșării unui incendiu care cu greu poate fi prevenit în unitățile de învățământ preuniversitar”, a explicat Nistor.

Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a afirmat sâmbătă că din cele 19.000 de școli din România doar 7% au autorizație cu privire la protecția contra incendiilor.

„Pe baza principiului pe care l-am anunțat deja, al transparenței, pentru că nerecunoașterea problemelor nu înseamnă rezolvarea lor, vă răspund și în calitatea pe care o am încă de deținător al portofoliului de la educație: din cele 19.000 de școli din România, doar 7% au autorizație (…), cu privire la protecție contra incendiilor (…) 1.295 de școli mai exact”, a spus Cîmpeanu, sâmbătă, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, la întrebarea câte școli și grădinițe din București și din țară au avize de la ISU.

Cîmpeanu a explicat că procedura de autorizare pentru pază și securitate contra incendiilor „nu este nici simplă, nici rapidă și nici ieftină”.

„S-a ajuns în timp prin faptul că această autorizare nu este nici simplă, nici rapidă și nici ieftină. Proiectul de autorizare trebuie făcut de către factori atestați. Are costuri ce se situează între 10, 12 — 15.000 de euro și durată de realizare de 6,7,8,12 luni în funcție de complexitatea fiecărei clădiri, fiecărui amplasament. Există o slabă capacitate cu privire la asigurarea acestor servicii. A existat și o atenție insuficientă acordată în ultimii 25 de ani acestui aspect”, a spus Cîmpeanu, întrebat cum explică acest lucru.

Citeşte şi Anunţ-şoc al premierului Sorin Cîmpeanu: Doar 7 la sută din şcoli au autorizaţie de la pompieri

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Uranus intră în Gemeni. De luni, 7 iulie, de la ora 8 dimineața, patru zodii sunt binecuvântate, lucruri fabuloase se întâmplă în viața lor
Capital.ro
Obligatoriu pentru șoferii care au peste 70 de ani. Se dă un nou test pentru a obține permisul de conducere
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă nu lași Salvarea să treacă în trafic. Mulți șoferi fac această greșeală, ce spune Codul Rutier
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Dragoste cu năbădăi! Cele mai pasionale cupluri din zodiac
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Descoperirea misterioasă dintr-o criptă, legată de Vlad Țepeș, care ar putea rescrie istoria...
Capital.ro
Lege pentru cei care au casă la curte. Vecinii cu gard comun trebuie să ceară permisiunea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Anunț important pentru românii care plătesc cu bani cash!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună