FSLI ameninţă cu proteste de amploare: Alocarea sub 6% din PIB pentru educaţie, atentat la siguranţa României

Alocarea unui procent mai mic de 6% din produsul intern brut (PIB) pentru educaţie reprezintă un atentat la siguranţa României, iar pentru această stare de fapt este posibil să se ajungă la un protest de amploare, în care să fie implicaţi părinţii şi salariaţii din învăţământ, pentru a cere un lucru elementar şi anume respectarea legii, atenţionează preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

18 dec. 2017, 08:33
FSLI ameninţă cu proteste de amploare: Alocarea sub 6% din PIB pentru educaţie, atentat la siguranţa României

”Educaţia este un domeniu care a fost neglijat în ultimii 27 de ani în ceea ce priveşte finanţarea, iar acum ‘decontăm’ cu toţii nepăsarea, amânarea sau nerespectarea unei legi. Aşa am ajuns să fim unici în Uniunea Europeană: suntem singura ţară în care educaţia se face şi cu necalificaţi. Alocarea sub 6% din PIB pentru educaţie este, din punctul meu de vedere, un atentat la siguranţa României. Viitorul României este direct condiţionat de performanţa sistemului educaţional, iar această performanţă depinde de finanţarea învăţământului. Este revoltător cum instituţiile statului au acordat învăţământului ‘resturi’ din buget, iar ceea ce este de neînţeles, este faptul că Preşedintele României, profesor fiind, a promulgat în ultimii trei ani legile bugetului de stat, fără nicio tresărire, conştient fiind că se încalcă prevederile legale. Şi probabil aşa va proceda şi cu bugetul pentru anul 2018″, declară Hăncescu, potrivit Agerpres.

În viziunea liderului sindical, sistemul de educaţie din România are nevoie de investiţii serioase, pentru a permite elevilor să facă performanţă şi, mai ales, pentru a ţine pasul cu schimbările acestui secol.

„Nu putem tolera la nesfârşit situaţia în care încă avem multe şcoli care nu corespund standardelor europene, mulţi profesori au salariile la nivelul angajaţilor necalificaţi din alte domenii, bugetul educaţiei situează România la coada ţărilor europene. Cei care conduc această ţară încalcă grav legea care prevede alocarea a 6% din PIB pentru educaţie. Sistemul de învăţământ din România va primi în anul 2018 un buget în valoare de 27 de miliarde de lei, fără a lua în calcul banii alocaţi pentru investiţii, dar şi cu aceştia, este foarte probabil ca în anul 2018 procentul din PIB alocat educaţiei să nu depăşească 3,5%. Adică aproape jumătate din cât prevede legea, potrivit căreia sistemul de învăţământ din România ar trebui să aibă un buget de 6% din PIB”, afirmă reprezentantul FSLI.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenţia Guvernului, Parlamentului, precum şi Preşedintelui României, asupra gravităţii acestei situaţii, precizând că media europeană a procentului din PIB alocat educaţiei este de 5,4%, iar media în Europa de Est este de 4,7%.

Potrivit sursei citate, angajaţii din educaţie au printre cele mai mici salarii din sistemul bugetar. „Salariile cadrelor didactice sunt, după toate majorările din ultimii ani, umilitoare, iar ceea ce este revoltător, acestea vor rămâne la fel şi după aplicarea Legii de salarizare Nr.153/2017. Acum, salariul unui profesor care are o vechime de 25 de ani la catedră, este comparabil cu acela al unui angajat cu studii gimnaziale de la o primărie, asta graţie prevederilor legii mai sus menţionate. Dacă un profesor este plătit sub nivelul salariului unui muncitor necalificat, ce speranţă mai are această ţară?”, susţine organizaţia sindicală.

Preşedintele FSLI precizează, totodată, că „este posibil să se ajungă la un protest de amploare, în care să fie implicaţi părinţii şi salariaţii din învăţământ, pentru a cere un lucru elementar: respectarea legii, în sensul de a se aloca pentru educaţie 6% din PIB”.